Kapreze salata je italijanska salata napravljena od isečene sveže mocarele, paradajza i bosiljka, začinjenog solju i maslinovim uljem. U Italiji se obično služi kao predjelo, i može se jesti u bilo koje doba dana.
Salata je dobila ime po ostrvu Kapri, odakle se veruje da je i nastala.Dve uobičajene priče o njegovom nastanku uključuju da je to bio omaž italijanskoj zastavi ili „u 20. veku da bi se umirila nepca kraljevske porodice i važnih političara na odmoru“.
Varijacije salate Kapreze mogu uključivati italijanski preliv ili pesto umesto maslinovog ulja, ili balzamiko sirće pored njega. Mogu se pojaviti masline, zajedno sa rukolom. Ponekad se dodaje origano ili crni biber.
Sastojci:
- 4 srednja paradajza
- 1/4 šolje listova svežeg bosiljka
- 1 parče mocarela sira
Preliv:
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 kašike balzamiko sirćeta
- 1 kašičica mlevenog senfa
- so, biber
Priprema:
Na tanjir za serviranje rasporedite paradajz (isečen na kolutove), mocarelu (isečenu na kolutove) i bosiljak. Umutiti sastojke za preliv i preliti preko salate.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus