Kapreze salata je italijanska salata napravljena od isečene sveže mocarele, paradajza i bosiljka, začinjenog solju i maslinovim uljem. U Italiji se obično služi kao predjelo, i može se jesti u bilo koje doba dana.
Salata je dobila ime po ostrvu Kapri, odakle se veruje da je i nastala.Dve uobičajene priče o njegovom nastanku uključuju da je to bio omaž italijanskoj zastavi ili „u 20. veku da bi se umirila nepca kraljevske porodice i važnih političara na odmoru“.
Varijacije salate Kapreze mogu uključivati italijanski preliv ili pesto umesto maslinovog ulja, ili balzamiko sirće pored njega. Mogu se pojaviti masline, zajedno sa rukolom. Ponekad se dodaje origano ili crni biber.
Sastojci:
- 4 srednja paradajza
- 1/4 šolje listova svežeg bosiljka
- 1 parče mocarela sira
Preliv:
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 kašike balzamiko sirćeta
- 1 kašičica mlevenog senfa
- so, biber
Priprema:
Na tanjir za serviranje rasporedite paradajz (isečen na kolutove), mocarelu (isečenu na kolutove) i bosiljak. Umutiti sastojke za preliv i preliti preko salate.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem