Mocarela je čuveni italijanski sir koji se koristi za pripremu raznih specijaliteta, a posebno je omiljena jer se tako savršeno razvlači kada se zagreje. Od nje se prave i salate, nezaobilazna je na pici, a čini se da je najbolja kada se ispohuje.

Ovako pripremljenu možete je jesti samostalno ili kao prilog uz neko drugo jelo, a jedno je zagarantovano - nećete se zaustaviti dok ne smažete sve loptice, a kada zagrizete sir se iznutra razvlači.

Da biste ih lakše ispržili i da se ne bi rastopile u vrelom ulju, stavite ih na pola sata u zamrzivač i biće savršenog oblika.

Sastojci:

  • 300 g mocarele u lopticama
  • 200 g brašna
  • 3 jajeta
  • 200 g prezli
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica origana
  • ulje za prženje

Priprema:

Mocarelu ocedite od surutke i ostavite da se malo prosuši. Za to vreme pomešajte prezle sa solju i origanom, u drugi tanjir stavite brašno, a u treći ulupajte jaja. Svaku lopticu prvo uvaljajte u brašno, zatim u jaja, a potom i u prezle tako da budu dobro obložene sa svih strana. Ređajte ih na pleh koji ćete zatim staviti u zamrzivač na minimum pola sata. U dublji tiganj sipajte dosta ulja i dobro ga zagrejte da bude vrelo. Loptice brzo spuštajte i lagano ih okrećite da uhvate hrskavu koricu sa svih strana. Vadite ih na ubrus da se ocede od viška ulja i služite ih dok su još vruće.

Izvor: Stvar ukusa