Sa tikvicama mogu da se naprave najrazličitija jela. Možete da ih urolate kao sarme, da ispohujete, napravite ražnjiće... ali možete da spremite i čokoladnu tortu sa tikvicama. Za sva ta jela potreban vam je šporet, a sada vam predlažemo 2 jednostavna recepta koji će vam oduzeti svega 10-ak minuta, a sve što treba da uradite je da ohladite u frižideru. 

SALATA OD TIKVICA I LUKA

Salata od tikvica i luka
Printscreen/YT/ Frische Rezepte 

Sastojci:

  • 2-3 tikvice
  • 1 crni  luk
  • mirođija
  • peršun
  • 1 kašičica soli 
  • 1 kašičica šećera 
  • 1-2 kašike senfa 
  • 2 kašike sirćeta 
  • 1 kašičica začinske paprike 
  • 2 čena belog luka

Priprema:
Tikvice isecite na kolutove, pa stavite u kesu za pečenje. Crni luk isecite na kolutove, pa isto ubacite u kesu. Dodajte seckani peršun i mirođiju, so, šećer, senf, a zatim sipajte sirće, mleveni beli luk i začinsku papriku. Zatvorite kesu i dobro protresite da se svi sastojci lepo sjedine. Stavite u frižider na 20 minuta. 

TIKVICE U PARADAJZ SOSU

Tikvice u paradajz sosu
Printscreen/YT/ Frische Rezepte 

Sastojci:

  • 1 tikvica
  • 3 velika paradajza
  • 1 paprika 
  • 5-6 čenova belog luka
  • 1 kašičica šećera 
  • 1 kašičica soli 
  • peršun
  • sok od 1/2 limuna
  • 2 kašike maslinovog ulja 

Priprema:

Tikvicu isecite na 3 dela, pa svaki deo na tanke kriške. Stavite u posudu sa vodom i ostavite 15 mitnuta. U blenderu pomešajte isečen paradajz, papriku i beli luk, peršun, so, šećer, limunov sok i maslinvo ulje. Dobro izblendirajte. Tikvice procedite, pa stavite u vatrostalnu posudu, prelijte sokom od paradajza, a zatim ide još jedan red tikvica i jedan onda opet sos od paradajza. Stavite u frižider na sat vremena.

Izvor: Stvar ukusa