Sangrija je voćno vino poreklom sa prostora Španije i Portugala. Ime je dobila od španske reči sangre (na portugalskom sangue) što u prevodu znači krv. Prema propisima Evropske unije samo te dve nacije mogu označiti svoj proizvod kao sangrija; slični proizvodi iz različitih regiona se razlikuju po nazivu.
Punč, sangrija tradicionalno se sastoji od crnog vina i seckanog voća, često sa drugim sastojcima ili žestokim pićima.
Sangrija je jedno od najpopularnijih pića u španskoj kuhinji. Obično se služi u barovima, restoranima, i na proslavama širom Portugala i Španije.
Sastojci:
- 1 flaša (750 ml) belog ili roze vina, ohlađenog
- 1/4 šolje likera od rakije od lubenice
- 1 i 1/2 šolje lubenice bez semena
- 1 limeta
- 1/2 šolje kupine, prepolovljene
- 1 konzerva sode od limuna i limete, ohlađena
- kockice leda
- listovi sveže nane
Priprema:
U velikoj činiji ili šerpi pomešajte vino i rakiju; dodajte seckanu lubenicu na kockice, limetu ina kolutove i kupine. Ohladite najmanje 2 sata. Neposredno pre serviranja, umešajte sodu. Poslužite sa ledom. Ukrasite listićima nane.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem