Sangrija je voćno vino poreklom sa prostora Španije i Portugala. Ime je dobila od španske reči sangre (na portugalskom sangue) što u prevodu znači krv. Prema propisima Evropske unije samo te dve nacije mogu označiti svoj proizvod kao sangrija; slični proizvodi iz različitih regiona se razlikuju po nazivu.

Punč, sangrija tradicionalno se sastoji od crnog vina i seckanog voća, često sa drugim sastojcima ili žestokim pićima.

Sangrija je jedno od najpopularnijih pića u španskoj kuhinji. Obično se služi u barovima, restoranima, i na proslavama širom Portugala i Španije.

Sastojci:

  • 1 flaša (750 ml) belog ili roze vina, ohlađenog
  • 1/4 šolje likera od rakije od lubenice
  • 1 i 1/2 šolje lubenice bez semena 
  • 1 limeta
  • 1/2 šolje kupine, prepolovljene
  • 1 konzerva sode od limuna i limete, ohlađena
  • kockice leda
  • listovi sveže nane

Priprema:

U velikoj činiji ili šerpi pomešajte vino i rakiju; dodajte seckanu lubenicu na kockice, limetu ina kolutove i kupine. Ohladite najmanje 2 sata. Neposredno pre serviranja, umešajte sodu. Poslužite sa ledom. Ukrasite listićima nane.

Izvor: Stvar ukusa