Veliki deo poznatih kuvara u inostranstvu koristi balsamiko sirće koje su sami pripremili. Svako može da pripremi kvalitetno balsamiko sirće koje će uneti mirisnu notu u jela i salate.
Balsamiko sirće se pravi jednostavno od višanja.
Potrebni sastojci:
2 šolje pune višanja
500 ml vinskog sirćeta
1 supena kašika karamelizovanog šećera
1 limun
pola kašičice cimeta
U emajliranoj posudi izgnječite višnje, prethodno izvadite koštice. Dodajte vinsko sirće, karamelizovan šećer, rendanu koru od limuna i cimet.
Stavite na tihu vatru da provri i kuvajte, nemojte pojačavati vatru. Skinite sa vatre i nakon što se dovoljno ohladi sipajte u staklenu posudu.
Zatvorite dobro posudu i ostavite na dva dana u frižideru, nakon toga procedite kroz gazu, stavite je na duplo sito.
Balsamiko sirće od višanja sipajte u flašu, čuvajte u frižideru i koristite za kuvanje jela od pečenog mesa i za začinjavanje salata.
Balsamiko sirće pravimo i sa karadmonom.
Potrebni sastojci:
6 zelenih grančica kardamo
12 tamnih suvih grožđica
12 zrna bibera
1 kašičica suve žalfije
sitno iseckana
4 karanfilića
300 ml jabukovog sirćeta
Sve sastojke pomešajte i ostavite na suvom i tamnom mestu na dva meseca. Procedite kroz gazu i prelijte u flaše sa papmurom.
Po želji možete dodati ruzmarin u balsamiko sirće, i nemojte ga vaditi iz flaše. Osim što će učiniti da sirće bude aromatičnije, ruzmarin igra ulogu stilskog ukrasa, ako držite flašu sa balsamiko sirćetom na vidno mesto.
Koristite ovako napravljeno balsamiko sirće ne samo u kulinarstvu, nego i za pranje kose za više sjaj - u jedan litar mlake vode dodajte jednu kašičicu balsamiko sirćeta.
Balsamiko sirće je idealno sredstvo protiv ujeda insekata. Nakon sekunde svrab nestaje i mesto ne otiče mnogo.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem