Jela sa zaprškom su nezaobilazni deo kuhinje na Balkanu i uprkos tome što se ne nalaze među najzdravijim jelima, često su na našim trpezama. To je pre svega zbog činjenice da pasulj sa zaprškom ili sočivo sa zaprškom pamtimo još iz ranog detinjstva.

Nesporno je da je i tradicionalni čorbasti pasulj izuzetno ukusan, ali ništa se ne može porediti sa pasuljem sa zaprškom ili recimo pasuljem na tiganju, a na sam pomen već nam curi voda na usta.

Možete zapržiti pasulj na nekoliko načina, a svaki način ima svoje tajne. U nekim krajevima, zaprška se pravi sa svinjskom mašću, u drugim sa slaninom, a u nekim u zapršci čak i nema brašna.

Klasična zaprška za pasulj i sočivo se pravi od ulja (masti), brašna i aleve paprike. Priprema je laka - brašno se uprži do zlatne boje, doda se aleva paprika i polako se razredi sa delom čorbe. Nakon toga se sve sipa u pasulj i prema želji se ostavlja još nekoliko minuta na vatri.

Možete zapržiti pasulj i na drugi način. Prvo treba da ga skuvate potpuno. Nakon toga, u drugoj posudi, upržite 1-2 sitno seckane glavice luka dok ne omekša, dodajte mleveni paradajz i alevu papriku.

Jela sa zaprškom su nezaobilazni deo kuhinje na Balkanu i uprkos tome što se ne nalaze među najzdravijim jelima, često su na našim trpezama. To je pre svega zbog činjenice da pasulj sa zaprškom ili sočivo sa zaprškom pamtimo još iz ranog detinjstva.

Nesporno je da je i tradicionalni čorbasti pasulj izuzetno ukusan, ali ništa se ne može porediti sa pasuljem sa zaprškom ili recimo pasuljem na tiganju, a na sam pomen već nam curi voda na usta.

Možete zapržiti pasulj na nekoliko načina, a svaki način ima svoje tajne. U nekim krajevima, zaprška se pravi sa svinjskom mašću, u drugim sa slaninom, a u nekim u zapršci čak i nema brašna.

Klasična zaprška za pasulj i sočivo se pravi od ulja (masti), brašna i aleve paprike. Priprema je laka - brašno se uprži do zlatne boje, doda se aleva paprika i polako se razredi sa delom čorbe. Nakon toga se sve sipa u pasulj i prema želji se ostavlja još nekoliko minuta na vatri.

Možete zapržiti pasulj i na drugi način. Prvo treba da ga skuvate potpuno. Nakon toga, u drugoj posudi, upržite 1-2 sitno seckane glavice luka dok ne omekša, dodajte mleveni paradajz i alevu papriku.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našim Facebook stranicama- Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: bonapeti.rs