Brojni su načini za pripremu patlidžana, a izuzetno je hranljivo i odlična je zamena za meso, te bi trebali da ga što češće uvrstite na svojoj trpezi. Njegov blagi, ali jedinstveni ukus jelima daje posebnu notu, a najlepši je kada se jede grilovan ili pohovan.
Ipak, pripremljen na ovaj način, kao musaka sa paradajzom, biće savršen dodatak jelima sa mesom, ali i kompletan lagani letnji obrok.
Sastojci:
- 4 srednja patlidžana
- 3 paradajza
- 200 g krem sira
- 150 g kačkavalja
- 3 čena belog luka
- 5 kašika maslinovog ulja
- so, biber
Priprema:
Plavi patlidžan operite, pa ga sa korom isecite na deblje kolutove i ostavite u posoljenoj vodi da odstoji minimum 15 minuta. Potom ih isperite i prosušite kuhinjskim ubrsom. Patlidžan prelijte maslinovim uljem i kratko izgrilujte na suvom tiganju. Paradajz iseckajte na kockice, beli luk izgnječite i dodajte so i biber, pa sve sjedinite. Posudu za pečenje podmažite maslinovim uljem, poređajte polovinu kolutova patlidžana, premažite polovinom krem sira i pospite polovinom rendanog kačkavalja. Onda sipajte seckani paradajz i sve završite redom patlidžana. Po vrhu musake pospite ostatak kačkavalja. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 15 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom