Sastojci:
Za patišpanj:
- 6 jaja
- 240 g šećera
- 1/2 kašičice limunove kore, opciono
- prstohvat soli
- 300 g brašna za kolače
- kašičica vanilinog ekstrakta
Za krem:
- 590 ml punomasnog mleka
- 4 žumanca
- kašičica vanilinog ekstrakta
- 60 g šećera
- 60 g brašna
- prstohvat soli
- limunova korica
- 60 g seckane čokolade
Za sirup:
- 240 ml vode
- 160 g šećera
- 80 ml tamnog ruma
Za šlag:
- 240 ml slatke pavlake
- 4 kašike šećera u prahu
- 1,5 kašičica instant pudinga od vanile
Dodatni sastojci za ukras:
- 240 g seckanih badema, prepečenih
- višnje
Recept za italijansku rum tortu:
Kako biste napravili ovu tortu, zagrejte rernu na 175 stepeni C, obložite dno kalupa sa odvojivim dnom prečnika 20 cm papirom za pečenje i ostavite sa strane. Počnite da pripremate krem. U šerpu dodajte mleko i koru limuna, krčkajte na srednje niskoj vatri, a u međuvremenu, u činiji, mikserom umutite žumanca i šećer dok smesa ne postane gusta, bleda i penasta.
Dodajte vanilu, so i brašno, mutite da se sjedini, a zatim polako, uz mućenje, dodajte oko 240 ml vrućeg mleka, zatim sipajte celu smesu u šerpu sa mlekom koje je ključalo i krčkajte sve zajedno uz stalno mešanje i kuvajte oko 6-7 minuta ili dok se dobro ne zgusne.
Podelite smesu u 2 male činije, dodajte čokoladu u jednu od činija sa kremom, ostavite da odstoji minut, pa mutite da se čokolada otopi. Zatim pokrijte obe činije plastičnom folijom vodeći računa da plastična folija direktno dodiruje krem, kako bi se sprečilo stvaranje kore, i stavite u frižider za kasnije.
Zatim počnite da pravite patišpanj. U velikoj posudi mikserom umutite jaja sa šećerom dok ne postanu potpuno bleda i penasta. Umešajte brašno, so, vanilu i koru limuna, zatim, kada se dobro sjedine, ravnomerno rasporedite testo u pripremljenom plehu, pecite 35-40 minuta (probajte oko 35 minuta da biste bili sigurni da je potpuno pečen), zatim isključite rernu, malo otvorite vrata i ostavite patišpanj unutra 5 minuta. Zatim ga izvadite iz rerne i ostavite da se potpuno ohladi.
Zatim, napravite sirup. U šerpu dodajte šećer i vodu i krčkajte dok se šećer ne rastvori, ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa dodajte rum. Promešajte i ostavite sa strane. Kada ste spremni za sastavljanje torte, pažljivo izvadite patišpanj iz kalupa, pa ga isecite na 3 jednaka dela horizontalno.
Vratite donji deo u kalup za tortu (prvo obložite kalup papirom za pečenje da biste sakupili eventualno kapanje), ravnomerno prelijte oko 1/3 sirupa po celoj površini, zatim premažite čokoladnim kremom, zatim poklopte drugim patišpanjem, pa njega prelijte sa 1/3 sirupa, pa kremom od vanile.
Uzmite treći, gornji patišpanj i dodajte 2/3 preostalog sirupa na donju presečenu stranu torte, stavite ga na gornji sloj krema i prelijte preostalim sirupom preko njega, zatim pokrijte plastičnom folijom i stavite u frižider najmanje oko 4 sata, ali je najbolje preko noći.
Kada ste spremni za serviranje, umutite šlag i šećer u prahu dok se ne formiraju meki vrhovi, zatim dodajte instant puding i nastavite da mutite dok se ne formiraju čvrsti vrhovi. Ukrasite šlagom, višnjama i pritisnite bademe sa svih strana. Servirajte i uživajte! Možda ćete želeti da napravite i sladoled tortu sa oreo keksom.
Pročitajte kako se pravi najukusnija čokoladna mint torta
BONUS VIDEO
StvarUkusa
