Sastojci:
Za čoko-mint slojeve:
- 230 g putera, otopljenog
- 240 ml mlaćenice
- 4 velika jajeta, na sobnoj temperaturi
- 200 g šećera
- 2 kašičice vanilinog ekstrakta
- 1 kašičica ekstrakta od nane
- 5 g instant kafe
- 30 ml vruće vode
- 90 g čokoladnih komadića, otopljenih
- 220 g višenamenskog brašna
- 65 g kakao praha
- 10 g sode bikarbone
- 8 g praška za pecivo
- 0,5 kašičice soli
- 180 g mint čokolade
Za krem od nane:
- 455 g putera, omekšanog
- 230 g krem sira, omekšanog
- 2 kašičice vanilinog ekstakta
- nekoliko kapi ulja od nane
- prstohvat soli
- 480 g šećera u prahu
- zelena prehrambena boja
Za čokoladni ganaš:
- 180 g otopljene crne čokolade
- 80 ml slatke pavlake
Za ukrašavanje i sastavljanje:
- 8 komada mint čokolade
- sveži listovi nane
Recept za čokoladnu mint tortu:
Kako biste napravili ovu tortu, prvo pripremite patišpanje. Počnite tako što ćete zagrejati rernu na 177°C. Obložite dno tri kalupa za torte prečnika 20 cm papirom za pečenje i poprskajte stranice uljem. Otopite puter u mikrotalasnoj ili na šporetu, a zatim ga ostavite da se ohladi. U velikoj posudi pomešajte mlaćenicu, jaja, šećer, otopljeni puter, ekstrakt vanile i ekstrakt od mente. Mutite sve zajedno nekoliko minuta, dok se jaja dobro ne umute.
U maloj posudi pomešajte instant kafu i vodu, pa promešajte da se rastvori. Dodajte u testo. Zatim, istopite čokoladu i dodajte je u testo. Mešajte minut dok se dobro ne sjedini. U posebnoj posudi pomešajte suve sastojke: brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, so i kakao prah. Prosejte suve sastojke u testo, a zatim mešajte na srednjoj brzini samo dok se ne formira glatko testo. Na kraju umešajte mint čokoladu.
Kada je testo spremno, podelite ga u tri pripremljena kalupa za torte. Pecite kore u zagrejanoj rerni na 177°C od 26 do 29 minuta, dok čačkalica ne bude čista. Ostavite kore da se hlade u plehovima oko 5 minuta, a zatim ih pažljivo prebacite na rešetku da se potpuno ohlade.
Nakon toga napravite mint krem. Stavite omekšani puter i krem sir u posudu i mutite mikserom oko 5 minuta, dok se dobro ne sjedine, pa nastavite da mutite još 5 minuta, dok puter ne postane ekstra lagan i pahuljast. Dodajte ekstrakt vanile, ekstrakt od nane, so i šećer u prahu. Ponovo mutite 4 do 6 minuta, dok glazura ne postane vrlo pahuljasta i kremasta. Po potrebi dodajte još šećera da bi glazura bila pahuljastija.
Zelenu prehrambenuboju dodajte na kraju, po nekoliko kapi, dok se ne postigne željena boja. Nakon toga samo sastavite tortu. Kada se kore ohlade, nožem poravnajte površinu svakog patišpanja. Po želji, kore obilno premažite čokoladnim ganašom. Uradite to pre dodavanja krema! Namažite obilnu količinu glazure između svakog sloja, zaglađujući je špatulom. Za poslednji sloj, okrenite ga tako da baza bude na vrhu. Ovo će učiniti vrh torte glatkim i ravnim.
Nanesite tanak sloj krema od putera na vrh i strane torte, zaglađujući ga. Ohladite tortu 20 do 30 minuta, a zatim nanesite poslednji, deblji sloj glazure. Ponovo ohladite tortu dok pripremate ganaš. Za čokoladni ganaš u velikoj posudi pomešajte slatku pavlaku i otopljenu čokoladu. Zagrejte posudu na laganoj vatri, mešajući i zagrevajući dok ganaš ne postane gladak. Ostavite ga da se ohladi na sobnoj temperaturi dok se ne zgusne. Ako je potrebno, stavite ga u frižider i mešajte svakih 5 minuta. Prebacite ganaš u plastičnu kesu.
Nakon nanošenja poslednjeg sloja glazure i ostavljanja da se stegne, možete naneti ganaš. Počnite tako što ćete odseći vrh plastične kese, a zatim pažljivo nakapati ganaš po ivicama. Prelijte čokoladni ganaš i preko vrha i zagladite ga po ivicama pomoću špatule. Preostali mint krem od putera prebacite u poslastičarsku kesu sa zvezdastim vrhom. Istiskajte krem na tortu, a zatim ukrasite mint čokoladom i listovima nane. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i osvežavajuću tortu sa limunom i pistaćima.
Pročitajte kako se pravi rajska torta sa malinama
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Jednostavna salata sa avokadom i povrćem - svi će tražiti recept
Recept za najbrže palačinke od griza
Letnja krem čorba sa tikvicama i crvenim sočivom
Mekani kolač sa šumskim voćem
Napoleon torta u čaši – zaboravite klasične kore, ovo je još lakše i ukusnije