Sastojci:

Za patišpanj:

  • 300 g šećera
  • rendana korica od 2 velika limuna
  • 120 ml limunovog soka, sveže ceđenog
  • 230 g putera, otopljenog
  • 4 velika jajeta, na sobnoj temperaturi
  • 230 g pavlake ili grčkog jogurta
  • 5 ml ekstrakta limuna
  • 5 ml vanilinog ekstrakta
  • 380 g višenamenskog brašna
  • 8 g praška za pecivo
  • 4 g sode bikarbone
  • 0,25 kašičice morske soli
  • 190 g sitno seckanih pistaća

Za glazuru:

  • 455 g putera, omekšanog na sobnoj temperaturi, ali ne previše mekanog
  • 455 g krem sira, omekšanog na sobnoj temperaturi
  • rendana korica od 1 velikog limuna
  • 7 ml ekstrakta limuna
  • 5 ml vanilinog ekstrakta
  • 0,25 kašičice morske soli
  • 600 g šećera u prahu

Dodaci:

  • 80 ml mleka, za natapanje kora
  • 65 g sitno mlevenih pistaća, za ukrašavanje
  • 1 veliki limun, isečen; za ukrašavanje
Zašto je korisno da jedete pistaće?

Pistaći su izvrstan izvor zdravih masti, vlakana, proteina, antioksidanata i imaju brojne hranljive materije, uključujući vitamin B i tiamin. Pomažu probavi i dobrim bakterijama u crevima.

Recept za osvežavajuću tortu sa limunom i pistaćima:

Kako biste napravili ovu tortu, prvo pripremite kore. Zagrejte rernu na 175°C. Obložite tri kalupa za torte prečnika 20 cm papirom za pečenje ili poprskajte uljem. Dodajte šećer u veliku posudu za mešanje, a zatim direktno izrendajte koru limuna u šećer. Prstima sjedinite koru i šećer. Zatim, iscedite sok od limuna i sipajte ga u posudu za mešanje.

Dodajte otopljeni puter, jaja, pavlaku, ekstrakt vanile i ekstrakt limuna. Koristite mutilicu ili mikser i sve umutite. U posebnoj posudi pomešajte suve sastojke: brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i morsku so. Prosejte suve sastojke u mokre, a zatim mešajte samo dok se dobro ne sjedine. Na kraju, dodajte sitno iseckane pistaće u procesoru za hranu.

Ravnomerno rasporedite testo za kolače u tri pripremljena kalupa. Pomoću lopatice ravnomerno rasporedite testo. Pecite kore na 175°C 22 do 24 minuta, samo dok vrhovi blago ne porumene. Čačkalica ubačena u sredinu trebalo bi da izađe čista. Izvadite kore iz rerne, ohladite ih u plehovima 5 minuta, zatim ih pažljivo izvadite iz plehova i stavite na rešetku da se ohlade. Skinite papir za pečenje sa dna.

Za glazuru stavite omekšali puter u posudu i mutite mikserom oko 7 do 10 minuta, dok ne postane lagan i pahuljast. Zatim dodajte omekšali krem sir. Mutite sir i puter oko 5 minuta, dok se dobro ne sjedine. Dodajte koru 1 limuna, ekstrakt limuna, ekstrakt vanile, morsku so i polovinu šećera u prahu. Mutite oko 1 minut malom brzinom.

Dodajte preostali šećer u prahu. Kada se dobro sjedini, mutite srednje-jakom brzinom 4 do 6 minuta dok glazura ne postane pufnasta i kremasta. Nožem poravnajte vrhove kora. Koristite četkicu za kolače da lagano natopite kore mlekom. Da biste sastavili tortu, namažite obilnu količinu glazure između svake kore koristeći špatulu.

Nanesite tanak sloj glazure na spoljašnjost torte, a zatim stavite u frižider na 30 minuta. Kada se ohladi, nanesite obilni, završni sloj glazure na spoljašnjost torte i zagladite špatulama za torte. Po želji, ukrasite stranice torte sitno mlevenim pistaćima.

Preostalu glazuru prebacite u kesu za kolače. Nanesite puslice glazure na tortu, a zatim ukrasite kriškama limuna. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i mohito tortu.

Pročitajte kako se pravi rajska torta sa malinama

BONUS VIDEO

Napoleon torta Izvor: Napoleon torta

StvarUkusa