Sastojci:

Za testo:

  • 370 g pšeničnog brašna
  • 125 g putera
  • 1 jaje
  • 2 kašike šećera u prahu
  • prstohvat soli
  • 8 g vanilinog šećera
  • 1 kašičica suvog kvasca
  • topla voda za mešenje
  • 10 g kakaoa

Za nadev:

  • 100 g sitno mlevenog kokosa
  • 30 g šećera u prahu
  • kora limuna
  • 1 jaje
  • 4 kašike mleka

Za preliv:

  • med
  • mleveni badem
Zašto je korisno da jedete kokos?

Kokos sadrži brojne hranjljive sastojke. Sadrži zdrave masti, proteine, minerale i male količine vitamina B. Takođe sadrži bakar i gvožđe i snažne antioksidanse poput galne kiseline, kofeinske kiseline, salicilne kiseline i p-kumarinske kiseline. Polifenoli koji se nalaze u njemu mogu sprečiti oksidaciju LDL (lošeg) holesterola, čineći manje verovatnom formiranje plakova u arterijama što može povećati rizik od srčanih bolesti.

Recept za punjene kokos školjkice:

Kako biste napravili ove kolače, prvo u činiju sipajte brašno, puter, jaje, dve kašike šećera u prahu, prstohvat soli, vanilin šećer, suvi kvasac i sve dobro izmešajte, pa sipajte toplu vodu. Dobro umesite rukom u loptu. Prebacite loptu na radnu površinu i isecite jednu trećinu. Uzmite tu 1/3 testa i şipajte na nju kakao.

Dobro umesite dok ne dobijete braon kuglu testa. Obe kugle stavite na tanjir i prekrijte najlonskom folijom, pa stavite na stranu. Potom u činiji pomešajte mleveni kokos, šećer u prahu, rendanu koricu jednog limuna i promešajte, pa dodajte 1 umućeno jaje i sve dobro promešajte. Sipajte zatim 4 kašike mleka dobro izmešajte, pa napravite kuglice od smese, tako što ćete da valjate smesu između dlanova.

Na radnu površinu prebacite kugle testa. Svaku kuglu presecite na pola. Pobrašnite radnu površinu pa razvaljajte jednu kuglu belog testa. Zatim isto tako razvaljajte kuglu crnog testa. Preko belog teta stavite razvaljano braon testo i premažite sa malo ulja. Urolajte u rolnu. Isto uradite sa preostalim komadima testa. Zatim svaku rolnu isecite na komadiće.

Pobrašnite radnu površinu pa svaki komadić razvaljajte oklagijom. Kada razvaljate komadić, spojite ga u sredini da dobijete oblik otvorene školjke. U jednu polovinu ubacite kokos kuglicu. Preklopite drugom polovinom i ispritiskajte ivice da biste "zatvorili" testo. Ovu kuglu dodatno oblikujte okruglim kalupom za kolače, pa odstranite višak testa. Ponovite sa preostalim testom i kuglama kokosa. Poređajte na pleh obložen papirom za pečenje i pecite na 180 stepeni oko pola sata.

Svaku kuglicu prelijte medom i po obodu uvaljajte u mleveni badem. Servirajte i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i kolačiće prepune čokoladnog fila

Pročitajte kako se prave tradicionalni libanski kolačići sa filom od urmi

BONUS VIDEO

TikTok izazov sa decom Izvor: TikTok izazov sa decom

StvarUkusa