Sastojci:
Za patišpanj:
- 5 jaja
- 1 vanilin šećer
- 250 g šećera
- 250 ml mleka
- 250 g oštrog brašna
- 1 prašak za pecivo
Za čokoladni preliv:
- 400 ml mleka
- 150 g čokolade
- 4 kašike kakaa
- 4 kašike šećera
- 200 g margarina
Za uvaljati:
- 350 g kokosa
Recept za najbolje čupavce:
Kako biste napravili ovaj kolač prvo odvojite belanca od žumanaca. Belanca umutite sa polovinom šećera u čvrst sneg i ostavite sa strane. Žumanca umutite penasto sa preostalim šećerom i vanilinim šećerom. Dodajte žumancima brašno sa praškom za pecivo, kao i mleko i sve dobro izmutite mikserom. Na kraju lagano umešajte i sneg od belanaca, i lagano izmešajte lopaticom.
Pripremite pleh veličine 32x20 cm, nauljite ga i pobrašnite pa u njega izlijte smesu. Pecite 20-25 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni, dok patišpanj ne dobije lepu zlatnu boju. Izvadite ga iz rerne, ohladite i isecite na kocke.
U šerpu sipajte mleko, čokoladu izlomljenu na kockice, kakao, šećer i margarin i zagrevajte uz mešanje, dok se sve ne rastopi i ne sjedini. Prohladite, pa kocke patišpanja kašikom spuštajte u topli preliv, da se natope sa svih strana. Spuštajte ih u tanjir sa kokosom, kako bi se kokos rasporedio sa svih strana. Poređajte ih na tacnu i stavite u frižider, kako bi se stegli. Možda ćete želeti da napravite kolače ružice od jabuka i lisnatog testa.
Pročitajte i kako se pravi sočni kolač natopljen rumom
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Najmekši medenjaci koji se tope u ustima
Krompir čamci punjeni belim mesom i sirom
Prhki keksići sa mandarinom
Originalna italijanska pesto pasta
Kako da napravite domaći somun