Sastojci:

Za patišpanj:

  • 5 jaja
  • 1 vanilin šećer
  • 250 g šećera
  • 250 ml mleka
  • 250 g oštrog brašna
  • 1 prašak za pecivo

Za čokoladni preliv:

  • 400 ml mleka
  • 150 g čokolade
  • 4 kašike kakaa
  • 4 kašike šećera
  • 200 g margarina

Za uvaljati:

  • 350 g kokosa

Recept za najbolje čupavce:

Kako biste napravili ovaj kolač prvo odvojite belanca od žumanaca. Belanca umutite sa polovinom šećera u čvrst sneg i ostavite sa strane. Žumanca umutite penasto sa preostalim šećerom i vanilinim šećerom. Dodajte žumancima brašno sa praškom za pecivo, kao i mleko i sve dobro izmutite mikserom. Na kraju lagano umešajte i sneg od belanaca, i lagano izmešajte lopaticom.

Pripremite pleh veličine 32x20 cm, nauljite ga i pobrašnite pa u njega izlijte smesu. Pecite 20-25 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni, dok patišpanj ne dobije lepu zlatnu boju. Izvadite ga iz rerne, ohladite i isecite na kocke.

U šerpu sipajte mleko, čokoladu izlomljenu na kockice, kakao, šećer i margarin i zagrevajte uz mešanje, dok se sve ne rastopi i ne sjedini. Prohladite, pa kocke patišpanja kašikom spuštajte u topli preliv, da se natope sa svih strana. Spuštajte ih u tanjir sa kokosom, kako bi se kokos rasporedio sa svih strana. Poređajte ih na tacnu i stavite u frižider, kako bi se stegli. Možda ćete želeti da napravite kolače ružice od jabuka i lisnatog testa.

Pročitajte i kako se pravi sočni kolač natopljen rumom

BONUS VIDEO

instagram/cookistwow Čokoladne punjene praline

StvarUkusa