Sastojci:

  • 440 g brašna za kolače
  • 1½ kašičice praška za pecivo
  • ¾ kašičice soli
  • 400 g šećera
  • 170 g putera, omekšanog
  • 60 ml ulja
  • 3 velika jajeta sobne temperature
  • 2 žumanca sobne temperature
  • 2 kašičice ekstrakta vanile
  • 180 ml tamnog ruma 
  • 120 ml punomasnog mleka 

Za glazuru:

  • 85 g putera
  • 100 g šećera
  • 2 kašike vode
  • prstohvat soli
  • 60 ml tamnog ruma 

Pogledajte kako se priprema:

Recept za kolač sa rumom:

Kako biste napravili ovaj kolač prvo zagrejte rernu na 162 ° C. Za testo pomešajte brašno, so i prašak za pecivo u velikoj posudi. U drugoj posudi mikserom umutite šećer, puter i ulje na srednjoj brzini, dok smesa ne postane svetla i pahuljasta, oko 5 minuta. Dodajte jaja i žumanca, jedno po jedno i mutite da se sjedine nakon svakog dodavanja. Umešajte ekstrakt vanile.

Pomešajte rum i punomasno mleko u čaši za merenje tečnosti. Sa upaljenim mikserom dodajte trećinu mešavine brašna, a zatim polovinu mešavine ruma. Ponovite naizmenično sa drugom trećinom mešavine brašna, ostatkom mešavine ruma i na kraju poslednjom trećinom mešavine brašna. Poprskajte kalup za kuglof uljem i pobrašnite ga. Sipajte testo u kalup. Lagano ga potom lupite o radnu površinu da se testo slegne. Pecite 1 sat, dok čačkalica ne bude čista.

Dok se kolač peče napravite glazuru. Rastopite puter u loncu na srednjoj vatri. Dodajte šećer, vodu i so, pa mešajte dok se potpuno ne sjedine. Pustite da ključa, oko 2 minuta. Pažljivo umešajte rum. Nastavite da kuvate, povremeno mešajući dok se ne zgusne, 2 do 3 minuta. Sklonite sa vatre i veoma pažljivo prebacite smesu u posudu otpornu na toplotu.

Kada je kolač pečen, probušite rupe u kolaču pomoću čačaklice. Polovinom glazure prelijte kolač i ostavite da se upije 15 minuta. Pažljivo prebacite kolač na tanjir. Preostalom glazurom prelijte ili premažite kolač. Užvajte! Možda ćete želeti da napravite i šarani kolač sa džemom od maline.

Pročitajte kako se pravi kremasti ruski kolač sa jabukama

BONUS VIDEO

Instagram/dilettasecco Recept za kolač od grčkog jogurta sa aromom limuna

StvarUkusa