Sastojci:
- 440 g brašna za kolače
- 1½ kašičice praška za pecivo
- ¾ kašičice soli
- 400 g šećera
- 170 g putera, omekšanog
- 60 ml ulja
- 3 velika jajeta sobne temperature
- 2 žumanca sobne temperature
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 180 ml tamnog ruma
- 120 ml punomasnog mleka
Za glazuru:
- 85 g putera
- 100 g šećera
- 2 kašike vode
- prstohvat soli
- 60 ml tamnog ruma
Pogledajte kako se priprema:
Recept za kolač sa rumom:
Kako biste napravili ovaj kolač prvo zagrejte rernu na 162 ° C. Za testo pomešajte brašno, so i prašak za pecivo u velikoj posudi. U drugoj posudi mikserom umutite šećer, puter i ulje na srednjoj brzini, dok smesa ne postane svetla i pahuljasta, oko 5 minuta. Dodajte jaja i žumanca, jedno po jedno i mutite da se sjedine nakon svakog dodavanja. Umešajte ekstrakt vanile.
Pomešajte rum i punomasno mleko u čaši za merenje tečnosti. Sa upaljenim mikserom dodajte trećinu mešavine brašna, a zatim polovinu mešavine ruma. Ponovite naizmenično sa drugom trećinom mešavine brašna, ostatkom mešavine ruma i na kraju poslednjom trećinom mešavine brašna. Poprskajte kalup za kuglof uljem i pobrašnite ga. Sipajte testo u kalup. Lagano ga potom lupite o radnu površinu da se testo slegne. Pecite 1 sat, dok čačkalica ne bude čista.
Dok se kolač peče napravite glazuru. Rastopite puter u loncu na srednjoj vatri. Dodajte šećer, vodu i so, pa mešajte dok se potpuno ne sjedine. Pustite da ključa, oko 2 minuta. Pažljivo umešajte rum. Nastavite da kuvate, povremeno mešajući dok se ne zgusne, 2 do 3 minuta. Sklonite sa vatre i veoma pažljivo prebacite smesu u posudu otpornu na toplotu.
Kada je kolač pečen, probušite rupe u kolaču pomoću čačaklice. Polovinom glazure prelijte kolač i ostavite da se upije 15 minuta. Pažljivo prebacite kolač na tanjir. Preostalom glazurom prelijte ili premažite kolač. Užvajte! Možda ćete želeti da napravite i šarani kolač sa džemom od maline.
Pročitajte kako se pravi kremasti ruski kolač sa jabukama
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom
Minestrone čorba za post na vodi
Kako da napravite moka krem tortu
Jednostavan hleb od krompira