Sastojci:
- 240 g šećera
- 600 g brašna
- 1 kašika praška za pecivo
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 kašika putera
- 480 g višanja bez koštica
- 1 kašika šećera
- 120 ml maslinovog ulja
- 4 velika jajeta
- 170 g jogurta
Recept za žuti kolač sa višnjama:
Kako biste napravili ovaj kolač, prvo zagrejte rernu na 175 stepeni C. U činiji umutite 240 g šećera, brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, dok se ravnomerno ne sjedine.
Otopite puter u tiganju na srednjoj vatri. Pržite i mešajte višnje u puteru dok ne omekšaju, i pospite ih 1 kašikom šećera, pa pržite 8 do 10 minuta. Ostavite sa strane.
Napravite udubljenje u sredini suvih sastojaka i sipajte 120 ml maslinovog ulja, jaja i jogurt, pa lagano promešajte smesu da biste napravili meko testo. Sipajte testo u posudu za pečenje dimenzija 23x30 cm. Poprskajte 1 kašikom maslinovog ulja i stavite višnje.
Pecite u zagrejanoj rerni dok se kolač ne stegne i ne porumeni na vrhu, a čačkalica ubačena u sredinu kolača ne izađe čista, oko 40 minuta. Možda ćete želeti da napravite i kolač sa sirupom od zove i pomorandžama.
Pročitajte kako se pravi kolač sa čia semenkama i limunom
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Jednostavna salata sa avokadom i povrćem - svi će tražiti recept
Recept za najbrže palačinke od griza
Letnja krem čorba sa tikvicama i crvenim sočivom
Mekani kolač sa šumskim voćem
Napoleon torta u čaši – zaboravite klasične kore, ovo je još lakše i ukusnije