Sastojci:

  • 240 g šećera
  • 600 g brašna
  • 1 kašika praška za pecivo
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 kašika putera
  • 480 g višanja bez koštica
  • 1 kašika šećera
  • 120 ml maslinovog ulja
  • 4 velika jajeta
  • 170 g jogurta

Zašto je korisno da jedete višnje:

Višnje su odličan izvor vitamina, minerala i oligoelemenata. Zbog svog sastava imaju blagotvorno dejstvo na čitav organizam. Sadrže crveni antocijan, pigment koji deluje kao antioksidans. Bogate su velikom količinom vitamina, najpre vitaminom C, antioksidansima, vitaminima A, B, E i selenom. Najvećim delom višnja se sastoji od vode i vlakana. U svom sastavu poseduje od 80-85% vode. Lako je svarljiva, ne izaziva gastrointestinalne probleme, jer nije teška za želudac.

Recept za žuti kolač sa višnjama:

Kako biste napravili ovaj kolač, prvo zagrejte rernu na 175 stepeni C. U činiji umutite 240 g šećera, brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, dok se ravnomerno ne sjedine.

Otopite puter u tiganju na srednjoj vatri. Pržite i mešajte višnje u puteru dok ne omekšaju, i pospite ih 1 kašikom šećera, pa pržite 8 do 10 minuta. Ostavite sa strane.

Napravite udubljenje u sredini suvih sastojaka i sipajte 120 ml maslinovog ulja, jaja i jogurt, pa lagano promešajte smesu da biste napravili meko testo. Sipajte testo u posudu za pečenje dimenzija 23x30 cm. Poprskajte 1 kašikom maslinovog ulja i stavite višnje.

Pecite u zagrejanoj rerni dok se kolač ne stegne i ne porumeni na vrhu, a čačkalica ubačena u sredinu kolača ne izađe čista, oko 40 minuta. Možda ćete želeti da napravite i kolač sa sirupom od zove i pomorandžama.

Pročitajte kako se pravi kolač sa čia semenkama i limunom

BONUS VIDEO

Recept za najjednostavniji kolač sa kajsijama Izvor: Recept za najjednostavniji kolač sa kajsijama

StvarUkusa