Sastojci:
- 335 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 100 g šećera
- 170 g putera
- 185 ml sirupa od zove
- 2 jajeta
Za glazuru:
- 200 ml sirupa od zove
- 100 g šećera
- 1 pomorandža
Recept za kolač sa sirupom od zove i pomorandžama:
Kako biste napravili ovaj kolač, prvo zagrejte rernu na 180°C i podmažite ili obložite kalup prečnika 20 cm sa malo putera. Prosejte brašno i prašak za pecivo u veliku posudu. Dodajte šećer dok se ne sjedini. Isecite puter na kockice i vrhovima prstiju ili u kuhinjskom procesoru sjedinite smesu dok ne dobijete fine prezle.
Umutite jaja i sipajte ih u smesu sa prezlama. Postepeno dodajte i sirup i mešajte dovoljno puta da se smesa sjedini. Nemojte previše mešati i možda nećete morati da upotrebite svu tečnost. Kašikom sipajte u kalup za kolače i pecite oko 40 minuta. Kolač je pečen kada porumeni i čačkalica ubačena u sredinu bude čista, a biskvit se odvaja od ivica kalupa. Dok se kolač peče, možete napraviti glazuru.
Presecite pomorandžu sa strane da biste napravili kriške od 0,5-1 cm. Potrebne su vam samo 4 kriške, ali možete koristiti više i iseći na manje komade. Stavite u malu šerpu i prekrijte sirupom. Dovedite do ključanja, a zatim smanjite temperaturu na tiho i krčkajte 40 minuta - 1 sat. Možete delimično pokriti poklopcem. Idealno bi bilo da ostane malo tečnosti kada su kriške gotove, koju možete preliti preko kolača.
Kada je kolač gotov, izvadite ga iz rerne, ostavite 10 minuta, a zatim ga izvadite iz kalupa na rešetku za hlađenje. Ostavite kolač da se potpuno ohladi pre nego što zagrejete sirup. Izbockajte vrh i ravnomerno prelijte sirup preko kolača, a zatim postavite kriške pomorandže za ukras. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i kolač sa čia semenkama i limunom.
Pročitajte kako se pravi jednostavan kolač sa krem sirom
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Svinjetina sa brokolijem i karfiolom u soja sosu
Hrskavi palenta štapići sa umakom od avokada
Mediteranski uštipci sa fetom i paradajzom
Pileća krilca u ulju od belog luka
Kokos praline sa 2 vrste čokolade