Sastojci:

Za puslicu:

  • 6 belanaca
  • Prstohvat soli
  • ½ kašike limunovog soka
  • 200 g šećera 
  • 1 kašika kukuruznog skroba 

Za šećer od mente:

  • 50 g šećera 
  • 10 - 15 g sveže nane

Za fil:

  • 300 g krem sira
  • 200 g svežeg sira 
  • 50 ml mleka
  • Sav pripremljen šećer od mente (ili običan šećer po ukusu)
  • pola  kašičice želatina + 1 kašika vode (opciono, ako je fil previše tečan)
  • Zelena prehrambena boja – po želji

Dodatno:

  • 200 g svežih jagoda, isečenih

Priprema:

Ovaj lagani rolat od puslice savršen je spoj prozračne kore, osvežavajućeg fila sa mentom i sočnih jagoda. Pravi je izbor za tople dane kada želite desert koji izgleda svečano, a topi se u ustima.

Savet:

Za savršeno uvijanje bez pucanja, koru ne presušujte – mora ostati blago savitljiva kad je izvadite iz rerne.

Priprema šećera od mente: U blenderu sameljite šećer i listove nane dok ne dobijete sitan, mirisan prah. Ostavite sa strane.

Puslica: Umutite belanca sa prstohvatom soli i limunovim sokom dok ne zapene, zatim postepeno dodajte šećer uz stalno mućenje. Mutite dok ne dobijete čvrst šne. Na kraju dodajte skrob i kratko umutite. Rasporedite smesu u pleh obložen papirom za pečenje i poravnajte. Pecite 20–25 minuta na 160 °C, dok kora ne porumeni i postane čvrsta, ali elastična.

Fil: Umutite krem sir, svež sir, mleko i šećer od mente u glatku smesu. Po potrebi dodajte prethodno aktiviran želatin. Ako želite, ubacite malo zelene boje za efektniji izgled.

Formiranje rolata: Kada se kora prohladi, prebacite je na čistu krpu, uklonite papir, pa premažite filom. Preko fila poređajte komadiće jagoda i pažljivo uvijte u rolat pomoću krpe. Ostavite u frižideru nekoliko sati, idealno preko noći.

Po želji pospite prah šećerom, dekorišite listićima nane i svežim jagodama.

Bonus video

ROLAT OD PIŠKOTA S JAGODAMA Izvor: ROLAT OD PIŠKOTA S JAGODAMA