Sastojci:

Za biskvit:

  • 200 g brašna 
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 200 g šećera 
  • 200 g putera 
  • 4 jajeta
  • 1 kašičica ekstrakta vanile

Za premaz i dekoraciju:

  • 180 ml slatke pavlake 
  • 2-3 kašike džema od jagoda
  • Nekoliko svežih jagoda (po želji)
  • Šećer u prahu (za posipanje)

Priprema:

Ovaj nežni i sočni kolač s mirisom vanile, bogat džemom od jagoda i kremastom pavlakom, pravo je osveženje za svaki dan, ali i sjajan dodatak svečanijem stolu. Priprema se brzo i jednostavno, a rezultat je lagan biskvit koji se topi u ustima. Idealno rešenje kad ti se jede nešto domaće i slatko – bez komplikacija.

Savet:

Ako želite da kolač bude još sočniji, nakon pečenja ga lagano poprskajte toplim mlekom ili sokom od narandže pre nego što nanesete džem i pavlaku.

Uključite rernu da se greje na 170°C.

Umutite puter sa šećerom dok ne postane penast. Dodajte jedno po jedno jaje, dobro muteći nakon svakog. Umešajte vanilu. Pomešajte brašno s praškom za pecivo, pa ga dodajte u smesu i sjedinite sve u glatko testo. Sipajte u prethodno podmazan i brašnom posut pleh. Pecite 20–25 minuta, proverite čačkalicom da li je gotov.

Ohladite biskvit, presecite na pola pa jedan deo premažite džemom od jagoda (preko džema stavite seckane jagode), pa umućenom slatkom pavlakom. Na kraju preklopite drugim biskvitom. Po želji, dekorišite svežim jagodama i pospite šećerom u prahu.

Bonus video

Domaći biskvit sa limunom po italijanskom receptu Izvor:  Domaći biskvit sa limunom po italijanskom receptu