Sastojci:
- 1,7 kg jagoda, podeljeno
- 454 g krem sira, omekšanog na sobnoj temperaturi
- 360 g šećera u prahu
- 10 ml vanilinog ekstrakta
- kora od 1 limuna
- 710 ml slatke pavlake, dobro ohlađene
- 60 komada piškota
- 30 g liofilizovanih jagoda
Recept za prolećni tiramisu od jagoda:
Kako biste napravili ovaj tiramisu, prvo oerite i osušite jagode, a zatim ih podelite na tri različita dela. Izmerite 240 g iseckanih jagoda, zatim viljuškom ili gnječilicom za krompir izgnječite u pire. Ostavite to sa strane za fil.
Izmerite 950 g iseckanih jagoda i stavite ih u blender. Pasirajte ih dok ne postanu potpuno glatke. Sipajte ovaj pire u plitku posudu za pečenje i ostavite sa strane. Na kraju, sitno iseckajte 1180 g jagoda za fil. Držite ih pokrivenim i ostavite sa strane.
Za fil od šlaga, počnite sa omekšanim krem sirom. Stavite sir u veliku posudu za mešanje. Mikserom mutite sir nekoliko minuta dok ne postane glatko i kremasto. Zatim dodajte šećer u prahu, ekstrakt vanile i koru limuna. Ponovo mešajte nekoliko minuta dok smesa ne postane kremasta. Dodajte 240 ml slatke pavlake u smesu sira i mutite dok se ne sjedini i ne postane kremasto. Sipajte preostalih 475 ml slatke pavlake i ponovo mutite.
Kada se sir i pavlaka dobro sjedine, prebacite mikser na dodatak za mućenje i mutite dok se ne formiraju čvrsti i pahuljasti vrhovi, oko 5 minuta. Na kraju, dodajte 240 g zgnječenih jagoda u pavlaku, nežno mešajući špatulom.
Da biste sklopili tiramisu, počnite sa piškotama. Stavite 4 do 5 piškota u pripremljeni pire od jagoda, okrećući ih da se premažu svuda pireom. Poređajte piškote u jednom sloju u posudu po izboru. Zatim, dodajte obilnu količinu (oko 470 g) fila od šlaga. Ravnomerno ga rasporedite po ivicama posude malom kašikom.
Zatim, preko krema dodajte obilnu količinu iseckanih jagoda, oko 360 g. Ponovite ovaj postupak, slažući kolačiće sa kremom i jagodama dok posuda ne bude napunjena skoro do vrha. Dodajte preostali šlag preko vrha i koristite špatulu da poravnate vrh.
Za ukrašavanje površine tiramisua stavite liofilizovane jagode u blender i sameljite ih u fini prah. Koristeći malu, finu cediljku, prosejte prah od jagoda preko tiramisua. Dodajte isečene jagode duž ivica da biste ukrasili. Ako nemate liofilizovano bobičasto voće, jednostavno ukrasite vrh kriškama ili celim jagodama. Možda ćete želeti da napravite i tiramisu uskršnje jaje.
Pročitajte kako se pravi prolećni tiramisu sa bobičastim voćem
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Svinjetina sa brokolijem i karfiolom u soja sosu
Hrskavi palenta štapići sa umakom od avokada
Mediteranski uštipci sa fetom i paradajzom
Pileća krilca u ulju od belog luka
Kokos praline sa 2 vrste čokolade