Sastojci:

  • 200 g putera (ili margarina)
  • 1 konzerva zaslađenog kondenzovanog mleka (oko 400 g)
  • 35 g mlevenih oraha
  • 50 g kokosa (u smesu)
  • 50 g kokosa (za posipanje)
  • 1 pakovanje oblandi

Priprema:

Rafaelo oblande su pravi izbor kada vam zatreba brz, nepečen kolač koji izgleda svečano i topi se u ustima. Spoj putera, kondenzovanog mleka, kokosa i oraha stvara bogat, ali nežan fil, a vafl kore daju laganu hrskavost bez potrebe za rernom. Ovaj kolač je odličan za svaku priliku – od porodičnih okupljanja do spontanih slatkih trenutaka uz kafu.

Savet:

Za savršeno sečenje bez lomljenja, koristite oštar nož koji ste kratko potopili u vrelu vodu i obrisali – lakše će kliziti kroz korice oblande.

U šerpi na tihoj vatri otopite puter, pa dodajte kondenzovano mleko. Mešajte dok se sve lepo ne sjedini u glatku, gustu smesu (ne sme da provri). Sklonite sa vatre i umešajte mlevene orahe i kokos. Ostaviti da se smesa prohladi, ali da ostane maziva.

Na prvu oblandu nanesite deo fila i ravnomerno razmažite. Ponavljajte postupak sa ostalim korama, završavajući suvom oblandom na vrhu (bez fila).

Prekrijte kolač papirom i blago optereti (npr. daskom) da se kore slepe i izravnaju. Ostaviti da odstoji nekoliko sati, najbolje preko noći.

Ohlađene oblande seku se na štangle ili kocke, pa se posipaju kokosom odozgo.

Bonus video

Recept za veganski i posni rafaelo sladoled Izvor: Recept za veganski i posni rafaelo sladoled