Sastojci:
- 200 g putera (ili margarina)
- 1 konzerva zaslađenog kondenzovanog mleka (oko 400 g)
- 35 g mlevenih oraha
- 50 g kokosa (u smesu)
- 50 g kokosa (za posipanje)
- 1 pakovanje oblandi
Priprema:
Rafaelo oblande su pravi izbor kada vam zatreba brz, nepečen kolač koji izgleda svečano i topi se u ustima. Spoj putera, kondenzovanog mleka, kokosa i oraha stvara bogat, ali nežan fil, a vafl kore daju laganu hrskavost bez potrebe za rernom. Ovaj kolač je odličan za svaku priliku – od porodičnih okupljanja do spontanih slatkih trenutaka uz kafu.
U šerpi na tihoj vatri otopite puter, pa dodajte kondenzovano mleko. Mešajte dok se sve lepo ne sjedini u glatku, gustu smesu (ne sme da provri). Sklonite sa vatre i umešajte mlevene orahe i kokos. Ostaviti da se smesa prohladi, ali da ostane maziva.
Na prvu oblandu nanesite deo fila i ravnomerno razmažite. Ponavljajte postupak sa ostalim korama, završavajući suvom oblandom na vrhu (bez fila).
Prekrijte kolač papirom i blago optereti (npr. daskom) da se kore slepe i izravnaju. Ostaviti da odstoji nekoliko sati, najbolje preko noći.
Ohlađene oblande seku se na štangle ili kocke, pa se posipaju kokosom odozgo.
Bonus video
Zaboravite na klasične torte – rolat sa kruškama i bademima je nova zvezda trpeze
Karfiol sa belim lukom iz rerne
Jednostavan burek sa spanaćem i sirom
Salata sa kuvanom pilećom džigericom, šampinjonima i topljenim sirom
Keksići sa pomorandžom i kikirikijem