Sastojci:
- 800 g lisnatog testa
- 3 jajeta
- 10 g vanilinog šećera
- 120 g šećera
- 35 g kukuruznog skroba
- 400 g jagoda
- 300 ml mleka
- 50 g puter
- 200 ml slatke pavlake
- 50 g šećera u prahu
Recept za kolač od lisnatog testa i krema od jagoda:
Kako biste napravili ovaj kolač, prvo razbijte u činiji dva jajeta. Dodajte 10 g vanilinog šećera i običan šećer, pa promešajte žicom. Zatim dodajte skrob i promešajte. Izblendirajte 200 g jagoda pa ih ubacite u prethodnu smesu. Dobro promešajte. U sve sipajte mleko, pa kuvajte na srednjoj vatri do ključanja. Nakon ključanja nastavite da kuvate još 1 minut.
U smesu dodajte puter i promešajte dok se ne otopi pa sve prebacite u činiju. Prekrijte najlonskom folijom i stavite na stranu. Zatim razvijte lisnato testo i isecite ga na trake širine 4 cm. Uvijajte po dve trake, pa ih stavite na centar pleha obloženog papirom za pečenje u krug. Oko njih obavijte druge dve savijene trake i tako nastavite dok ne iskoristite sve testo. Razbijte jedno jaje i podelite na žumance i belance. Žumance umutite pa premažite testo. Pecite na 180 stepeni pola sata. Posle toga ostavite da se ohladi.
Promešajte krem od jagoda i prebacite u poslastičarskuvreću. Premažite preko lisnatog testa. Zatim isecite 200 g svežih jagoda. Umutite šlag od slatke pavlake i prebacite ga u poslastičarsku vreću. Listano testo premažite kremom od jagoda pa preko toga šlagom i ukrasite svežim jagodama. Uživajte. Možda ćete želeti da napravite i kolač sa čia semenkama i limunom.
Pročitajte kako se pravi jednostavan kolač sa krem sirom
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Urme u slaninici - predjelo kome niko neće odoleti
Tradicionalni libanski kolačići sa filom od urmi
Pečeni svinjski file sa začinskim biljem i salsom od pistaća
Slatka puter pogača kao iz bakine kuhinje – pravi ukus detinjstva
Prolećna kinoa salata sa svežim povrćem