Sastojci:

  • 800 g lisnatog testa
  • 3 jajeta
  • 10 g vanilinog šećera
  • 120 g šećera
  • 35 g kukuruznog skroba
  • 400 g jagoda
  • 300 ml mleka
  • 50 g puter
  • 200 ml slatke pavlake
  • 50 g šećera u prahu
Zašto je korisno da jedete jagode?

Jagode su prava riznica vitamina C, a sadrže i mangan, kalijum, folate i druge minerale i vitamine. Antocijan koji im daje boju je blagotvoran za srce. Imaju antioksidativna i antibaktrerijska svojstva.

Recept za kolač od lisnatog testa i krema od jagoda:

Kako biste napravili ovaj kolač, prvo razbijte u činiji dva jajeta. Dodajte 10 g vanilinog šećera i običan šećer, pa promešajte žicom. Zatim dodajte skrob i promešajte. Izblendirajte 200 g jagoda pa ih ubacite u prethodnu smesu. Dobro promešajte. U sve sipajte mleko, pa kuvajte na srednjoj vatri do ključanja. Nakon ključanja nastavite da kuvate još 1 minut.

U smesu dodajte puter i promešajte dok se ne otopi pa sve prebacite u činiju. Prekrijte najlonskom folijom i stavite na stranu. Zatim razvijte lisnato testo i isecite ga na trake širine 4 cm. Uvijajte po dve trake, pa ih stavite na centar pleha obloženog papirom za pečenje u krug. Oko njih obavijte druge dve savijene trake i tako nastavite dok ne iskoristite sve testo. Razbijte jedno jaje i podelite na žumance i belance. Žumance umutite pa premažite testo. Pecite na 180 stepeni pola sata. Posle toga ostavite da se ohladi.

Promešajte krem od jagoda i prebacite u poslastičarskuvreću. Premažite preko lisnatog testa. Zatim isecite 200 g svežih jagoda. Umutite šlag od slatke pavlake i prebacite ga u poslastičarsku vreću. Listano testo premažite kremom od jagoda pa preko toga šlagom i ukrasite svežim jagodama. Uživajte. Možda ćete želeti da napravite i kolač sa čia semenkama i limunom.

Pročitajte kako se pravi jednostavan kolač sa krem sirom

BONUS VIDEO

Recept za najjednostavniji kolač sa kajsijama Izvor: Recept za najjednostavniji kolač sa kajsijama

StvarUkusa