Sastojci:
- 150 g šećera
- 60 ml vode
- 400 g zaslađenog kondenzovanog mleka
- 340 ml običnog mleka
- 415 ml slatke pavlake
- 1,5 kašika vanilinog ekstrakta
- 5 velikih jaja, sobne temperature
- na vrh kašičice morske soli
- mešavina bobičastog voća za ukras
Recept za jednostavni karamel kolač:
Kako biste napravili ovaj kolač, prvo zagrejte rernu na 176˚C sa rešetkom u sredini rerne i stavite lonac vode da provri. Izvadite okrugli pleh za torte, da bude spreman.
U šerpi pomešajte šećer i vodu dok se ne rastvori. Pustite da provri na jakoj vatri bez mešanja, oko 3-5 minuta. Kada vidite da počinje da dobija zlatnu boju, počnite da često vrtite šerpu na vatri dok ne postane boje cimeta, oko 1-2 minuta, a zatim sklonite sa vatre i nastavite da stalno vrtite još 30 sekundi dok ne dobije boju ćilibara.
Odmah sipajte rastopljeni šećer u okrugli kalup za torte i brzo nagnite posudu da se karamel rasporedi po dnu tepsije pre nego što se stegne. Ostavite posudu na stranu i pripremite kremu. U blender dodajte kondenzovano mleko, obično mleko, slatku pavlaku, vanilin ekstrakt, jaja i so.
Blendirajte 1 minut na maloj brzini. Procedite smesu kroz sitno sito obloženo gazom i sipajte je u kalup za tortu preko karamel sloja.
Pokrijte kalup za tortu listom folije, pazeći da folija ne dodiruje vrh kreme. Postavite kalup u veliki pleh, a zatim postavite sve u rernu. Sipajte toplu vodu koju ste proključali u pleh, barem do pola, do ivica kalupa za torte, pazeći da ne uđe u kalup za tortu.
Pecite na 70-80 minuta. Kada je gotovo, potresite kalup i trebalo bi da vidite kruto pomeranje u sredini. Ako vam se čini previše tečno/klimavo, pecite još 10 minuta. Izvadite iz rerne, otkrijte, prebacite na rešetku i ohladite na sobnoj temperaturi. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite u frižideru najmanje 6 sati ili preko noći da se krema potpuno stegne.
Prođite nožem po ivicama tiganja. Postavite tanjir sa obodom preko kalupa za torte i držeći obema rukama gornji i donji deo, okrenite kolač na tanjir. Ukrasite bobicama po želji i servirajte kašikom dodatni karamel sosa preko svake kriške. Možda ćete želeti da napravite i šarani kolač sa čokoladom i višnjama.
Pročitajte kako se pravi kolač sa kokosom i filom od malina
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Zaboravite na klasične torte – rolat sa kruškama i bademima je nova zvezda trpeze
Karfiol sa belim lukom iz rerne
Jednostavan burek sa spanaćem i sirom
Salata sa kuvanom pilećom džigericom, šampinjonima i topljenim sirom
Keksići sa pomorandžom i kikirikijem