Sastojci:

  • 150 g šećera
  • 60 ml vode
  • 400 g zaslađenog kondenzovanog mleka
  • 340 ml običnog mleka
  • 415 ml slatke pavlake
  • 1,5 kašika vanilinog ekstrakta
  • 5 velikih jaja, sobne temperature
  • na vrh kašičice morske soli
  • mešavina bobičastog voća za ukras
Savet plus:

Čuvajte ostatke prekrivene plastičnom folijom u frižideru do 4 dana.
Kolač inače može da ostane u frižideru u tepsiji do 3 dana.

Recept za jednostavni karamel kolač:

Kako biste napravili ovaj kolač, prvo zagrejte rernu na 176˚C sa rešetkom u sredini rerne i stavite lonac vode da provri. Izvadite okrugli pleh za torte, da bude spreman.

U šerpi pomešajte šećer i vodu dok se ne rastvori. Pustite da provri na jakoj vatri bez mešanja, oko 3-5 minuta. Kada vidite da počinje da dobija zlatnu boju, počnite da često vrtite šerpu na vatri dok ne postane boje cimeta, oko 1-2 minuta, a zatim sklonite sa vatre i nastavite da stalno vrtite još 30 sekundi dok ne dobije boju ćilibara.

Odmah sipajte rastopljeni šećer u okrugli kalup za torte i brzo nagnite posudu da se karamel rasporedi po dnu tepsije pre nego što se stegne. Ostavite posudu na stranu i pripremite kremu. U blender dodajte kondenzovano mleko, obično mleko, slatku pavlaku, vanilin ekstrakt, jaja i so.

Blendirajte 1 minut na maloj brzini. Procedite smesu kroz sitno sito obloženo gazom i sipajte je u kalup za tortu preko karamel sloja.

Pokrijte kalup za tortu listom folije, pazeći da folija ne dodiruje vrh kreme. Postavite kalup u veliki pleh, a zatim postavite sve u rernu. Sipajte toplu vodu koju ste proključali u pleh, barem do pola, do ivica kalupa za torte, pazeći da ne uđe u kalup za tortu.

Pecite na 70-80 minuta. Kada je gotovo, potresite kalup i trebalo bi da vidite kruto pomeranje u sredini. Ako vam se čini previše tečno/klimavo, pecite još 10 minuta. Izvadite iz rerne, otkrijte, prebacite na rešetku i ohladite na sobnoj temperaturi. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite u frižideru najmanje 6 sati ili preko noći da se krema potpuno stegne.

Prođite nožem po ivicama tiganja. Postavite tanjir sa obodom preko kalupa za torte i držeći obema rukama gornji i donji deo, okrenite kolač na tanjir. Ukrasite bobicama po želji i servirajte kašikom dodatni karamel sosa preko svake kriške. Možda ćete želeti da napravite i šarani kolač sa čokoladom i višnjama.

Pročitajte kako se pravi kolač sa kokosom i filom od malina

BONUS VIDEO

Recept za brzinski kolač od ovsa i zrelih banana Izvor: Recept za brzinski kolač od ovsa i zrelih banana

StvarUkusa