Sastojci:

  • 6 jaja
  • 260 g žutog šećera
  • 120 g rastopljenog putera, ohlađenog na sobnu temperaturu
  • 1 kašičica vanilinog ekstrakta
  • 260 g običnog brašna

Mohito šećerni sirup:

  • 150 g muskovado šećera
  • 4 limete, 2 tanko isečene za vrh torte
  • 75 ml belog ruma
  • šaku nane, isečene na sitne komade

Za krem od limete:

  • 200 g putera sobne temperature
  • 400 g šećera u prahu, prosejanog
  • ½ kašičice ili 1 kašičica paste od vanile
  • vanilin ekstrakt
  • rendana korica i sok 2 limete
Zašto je korisna limeta?

Slično kao limun i limeta ima jedinstvena flavonoidna jedinjenja i antioksidanse. Sadrži vitamin C.

Recept za mohito tortu:

Kako biste napravili ovu tortu, prvo napravite sirup, stavite šećer, 40 ml vode, sok od limete i beli rum u malu tepsiju. Kuvajte na laganoj vatri da se šećer rastvori, pa nakon toga kuvajte još 1 minut. Sklonite sa ringle, dodajte koricu limete i listiće nane, pa promešajte. Ostavite da se sirup ohladi, a zatim ostavite da odstoji nekoliko sati kako bi se ukusi spojili.

Zagrejte rernu na 200C. Maslacem premažite 2 kalupa prečnika 20 cm i obložite papirom za pečenje. U metalnoj ili staklenoj posudi lagano umutite jaja, zatim dodajte šećer i ponovo lagano umutite. Stavite posudu na tiganj sa tek prokuvanom vodom, pazeći da ne dodiruje vodu. Mutite mikserom 10 minuta dok se smesa ne zgusne i ne utrostruči zapreminu.

Dodajte puter i ekstrakt vanile, pazeći da ne izbacite vazduh iz testa. Dodajte brašno u tri serije tako što ćete ga prosejati na testo, a zatim ga umešati. Sipajte testo u kalupe i poravnajte vrh. Pecite 15 minuta dok malo ne porumeni na vrhu.

Ostavite kalupe da se ohlade 5 minuta, a zatim prebacite patišpanje na žicu da se hladi. Kada se ohladi, procedite mohito sirup i obilno ga premažite četkom za kolače po vrhovima patišpanja, ponavljajući svakih nekoliko minuta dok ne potrošite dve trećine sirupa.

Da napravite glazuru od putera, umutite puter dok ne postane glatko, a zatim umutite šećer u prahu, vanilu, sok i koricu limete. Dodajte još šećera u prahu ako je potrebno. Nanesite tanak sloj glazure preko prvog patišpanja, a zatim stavite drugi preko njega. Zagladite ostatak glazure preko torte, počevši od vrha, a zatim sa strane. Ukrasite kriškama limete i servirajte sa preostalim sirupom. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i svečanu kokos tortu.

Pročitajte i kako se pravi Švarcvald torta

BONUS VIDEO

Pita torta sa višnjama  Izvor:  Pita torta sa višnjama

StvarUkusa