Sastojci:

  • 450 g oljuštenih jagoda
  • 170 g slanog putera, omekšanog
  • 60 ml ulja
  • 330 g šećera
  • 58 g kisele pavlake
  • 1 ½ kašičica vanilinog ekstrakta
  • 1 kašičica ekstrakta jagode
  • 240 ml mlaćenice, sobne temperature
  • 3 jajeta sobne temperature
  • 420 g brašna
  • 4 kašičice praška za pecivo
  • ½ kašičice soli
  • 3 kapi roze boje za hranu

Za krem:

  • 475 ml slatke pavlake
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 43 g instant želea od jagoda
  • 240 g šećera u prahu, podeljeno
  • 227 g krem sira, omekšanog
  • 230 g maskarpone sira, omekšanog
Trik za savršeno čvrst šlag:

Za vrlo čvrst šlag u tiganj na jakoj vatri sipajte 60 ml slatke pavlake i promešajte. Odmah zatim sipajte 1 kašiku šećera u prahu i opet promešajte. Dodajte i 1 kašiku kukuruznog skroba i sve zajedno mešajte par minuta. Tu smesu umešajte u preostalu slatku pavlaku i mutite mikserom na jakoj brzini. Dobićete najčvršći šlag.

Recept za najbolju tortu sa jagodama:

Kako biste napravili tortu, prvo ubacite oljuštene jagode u blender i izblendirajte ih dok smesa ne postane glatka. Prebacite dobijeni pire u manju šerpu i kuvajte na srednjoj vatri. Kuvajte, povremeno mešajući, dok se smesa ne zgusne i ne smanji za polovinu — oko 20 minuta. Kada se skuva stavite na stranu.

Zagrejte rernu na 175°C. Lagano podmažite dva okrugla kalupa za torte od 23 cm i obložite ih papirom za pečenje. U velikoj posudi ručnim mikserom umutite omekšali puter, 60 ml ulja i 325 g šećera, dok ne postane svetlo i pahuljasto, oko 2 minuta. Umutite 240 ml pirea od jagoda, pavlaku, vanilin ekstrakt i ekstrakt jagode. Ostatak pirea od jagoda ostavite za glazuru.

U maloj činiji umutite mlaćenicu i jaja dok se ne sjedine. Ostavite na stranu. U drugoj posudi umutite brašno, prašak pecivo i so. Dodajte jednu trećinu suvih sastojaka u mešavinu putera i mešajte dok se ne sjedine. Zatim dodajte polovinu mešavine mlaćenice i promešajte. Ponovite, dodajući preostale suve sastojke i mlaćenicu u naizmeničnim serijama. Pazite da ne mešate previše. Umešajte 3 kapi ružičaste boje za hranu malo po malo, dok ne postignete željenu nijansu.

Podelite testo ravnomerno između dva pripremljena kalupa za torte. Pecite u zagrejanoj rerni 25 do 30 minuta. Ostavite patišpanje da se ohlade u kalupima 5 minuta, a zatim ih prebacite na rešetku da se potpuno ohlade.

Zatim napravite krem od jagoda. U velikoj posudimikserom umutite slatku pavlaku i 1 kašičicu ekstrakta vanile dok se ne formiraju mekani vrhovi. Postepeno dodajte instant žele od jagoda dok nastavljate da mutite. Kada se smesa zgusne, polako dodajte 1/2 šolje šećera u prahu i umutite dok se ne formiraju čvrsti vrhovi.

U posebnoj posudi umutite omekšani krem sir, maskarpone sir i rezervisani pire od jagoda (do 60 ml), dok smesa ne postane glatka i kremasta, oko 2 minuta. Dodajte preostalih 1 1/2 šolju šećera u prahu i umutite dok se potpuno ne sjedini. Lagano umešajte šlag u mešavinu krem sira i maskarponea pomoću gumene lopatice. Nastavite da mešate sve dok smesa ne postane glatka i ne ostanu tragove. Poređajte naizmenično patišpanje i krem, pa premažite kremom celu tortu. Uživajte! Možda ćete želeti da narpavite i mlečnu tortu sa bananama i čokoladom.

Pročitajte kako se pravi prolećna torta sa jagodama

BONUS VIDEO

Napoleon torta Izvor: Napoleon torta

StvarUkusa