Sastojci:
- 450 g oljuštenih jagoda
- 170 g slanog putera, omekšanog
- 60 ml ulja
- 330 g šećera
- 58 g kisele pavlake
- 1 ½ kašičica vanilinog ekstrakta
- 1 kašičica ekstrakta jagode
- 240 ml mlaćenice, sobne temperature
- 3 jajeta sobne temperature
- 420 g brašna
- 4 kašičice praška za pecivo
- ½ kašičice soli
- 3 kapi roze boje za hranu
Za krem:
- 475 ml slatke pavlake
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 43 g instant želea od jagoda
- 240 g šećera u prahu, podeljeno
- 227 g krem sira, omekšanog
- 230 g maskarpone sira, omekšanog
Recept za najbolju tortu sa jagodama:
Kako biste napravili tortu, prvo ubacite oljuštene jagode u blender i izblendirajte ih dok smesa ne postane glatka. Prebacite dobijeni pire u manju šerpu i kuvajte na srednjoj vatri. Kuvajte, povremeno mešajući, dok se smesa ne zgusne i ne smanji za polovinu — oko 20 minuta. Kada se skuva stavite na stranu.
Zagrejte rernu na 175°C. Lagano podmažite dva okrugla kalupa za torte od 23 cm i obložite ih papirom za pečenje. U velikoj posudi ručnim mikserom umutite omekšali puter, 60 ml ulja i 325 g šećera, dok ne postane svetlo i pahuljasto, oko 2 minuta. Umutite 240 ml pirea od jagoda, pavlaku, vanilin ekstrakt i ekstrakt jagode. Ostatak pirea od jagoda ostavite za glazuru.
U maloj činiji umutite mlaćenicu i jaja dok se ne sjedine. Ostavite na stranu. U drugoj posudi umutite brašno, prašak pecivo i so. Dodajte jednu trećinu suvih sastojaka u mešavinu putera i mešajte dok se ne sjedine. Zatim dodajte polovinu mešavine mlaćenice i promešajte. Ponovite, dodajući preostale suve sastojke i mlaćenicu u naizmeničnim serijama. Pazite da ne mešate previše. Umešajte 3 kapi ružičaste boje za hranu malo po malo, dok ne postignete željenu nijansu.
Podelite testo ravnomerno između dva pripremljena kalupa za torte. Pecite u zagrejanoj rerni 25 do 30 minuta. Ostavite patišpanje da se ohlade u kalupima 5 minuta, a zatim ih prebacite na rešetku da se potpuno ohlade.
Zatim napravite krem od jagoda. U velikoj posudimikserom umutite slatku pavlaku i 1 kašičicu ekstrakta vanile dok se ne formiraju mekani vrhovi. Postepeno dodajte instant žele od jagoda dok nastavljate da mutite. Kada se smesa zgusne, polako dodajte 1/2 šolje šećera u prahu i umutite dok se ne formiraju čvrsti vrhovi.
U posebnoj posudi umutite omekšani krem sir, maskarpone sir i rezervisani pire od jagoda (do 60 ml), dok smesa ne postane glatka i kremasta, oko 2 minuta. Dodajte preostalih 1 1/2 šolju šećera u prahu i umutite dok se potpuno ne sjedini. Lagano umešajte šlag u mešavinu krem sira i maskarponea pomoću gumene lopatice. Nastavite da mešate sve dok smesa ne postane glatka i ne ostanu tragove. Poređajte naizmenično patišpanje i krem, pa premažite kremom celu tortu. Uživajte! Možda ćete želeti da narpavite i mlečnu tortu sa bananama i čokoladom.
Pročitajte kako se pravi prolećna torta sa jagodama
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.