Sastojci:
- 4 velika belanceta, na sobnoj temperaturi
- 100 g šećera
- 1 kašičica vanilinog ekstrakta
- 1/2 kašičice ekstrakta badema
- 390 g seckanog zaslađenog rendanog kokosa
- 230 g čokolade, sitno seckane
Recept za sitne kolačiće od kokosa i čokolade:
Kako biste napravili kolače, prvo kokos nekoliko puta izmrvite u kuhinjskom procesoru da biste ga iseckali. Ako nemate kuhinjski procesor, rasporedite kokos na veliku dasku za sečenje i grubo ga iseckajte. Zagrejte rernu na 163°C. Obložite dva velika pleha za pečenje papirom za pečenje, pa stavite na stranu.
U velikoj posudi mikserom umutite belanca, šećer, ekstrakt vanile i ekstrakt badema, zajedno na jakoj brzini dok ne postanu penasti, samo oko 1 minut. Nemojte previše da mutite. Umešajte seckani kokos, vodeći računa da je kokos ravnomerno navlažen. Zagrabite 1,5 kašiku (oko 30 g) smese i rasporedite na pripremljene plehove za pečenje, na razmaku od najmanje 5 cm.
Pecite dok blago ne porumene po ivicama i vrhovima, oko 20 minuta. Obavezno okrećite pleh tokom pečenja, da bi se ravnomerno ispeklo. Ohladite 10 minuta na plehovima za pečenje, a zatim prebacite na rešetku da se potpuno ohlade.
Iseckanu čokoladu istopite na pari. Umočite svaki ohlađeni kokosov kolač u otopljenu čokoladu i vratite na plehove za pečenje. Ostavite čokoladu da se stegne u frižideru ili na sobnoj temperaturi. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i kolače od banane i susama sa crnom čokoladom.
Pročitajte kako se prave mafini sa čokoladnim komadićima
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Zaboravite na klasične torte – rolat sa kruškama i bademima je nova zvezda trpeze
Karfiol sa belim lukom iz rerne
Jednostavan burek sa spanaćem i sirom
Salata sa kuvanom pilećom džigericom, šampinjonima i topljenim sirom
Keksići sa pomorandžom i kikirikijem