Sastojci:
- 125 g putera
- 100 g šećera
- 100 g brašna
- 2 jajeta
- 2 kašike mleka
- 2 kašike kakao praha
- 1 kašičica praška za pecivo
Za krem:
- 500 ml mleka
- 200 g putera
- 200 g kokosovih pahuljica
- 240 g šećera
- 120 g griza
Za glazuru:
- 150 g crne čokolade
- 50 ml mleka
Recept za svečanu kokos tortu:
Kako biste napravili ovu tortu, prvo stavite 125 g mekog putera u činiju. Počnite da mutite i postepeno dodajte 100 g šećera. Mutite oko 2-3 minuta. U ovu masu dodajte 2 jajeta jedno po jedno. Posle svakog jajeta umutite mikserom. Sipajte mleko i ponovo umutite. Sipajte 100 g brašna, 2 kašike kakaoa i 1 kašičicu praška za pecivo u sito. Prosejte sve u testo u 2 koraka, i posle svakog prosejavanja malo umutite testo mikserom na maloj brzini. Gotovo testo ponovo mešajte lopaticom.
Prebacite testo u kalup, čije je dno prekriveno papirom za pečenje. Prečnik kalupa je 21 cm. Raširite testo ravnomerno preko kalupa. Stavite sve u rernu zagrejanu na 180 stepeni. Pecite oko 40 minuta. Nakon toga izvadite patišpanj iz rerne i ostavite da se potpuno ohladi, ne vadeći ga iz tepsije.
Pripremite krem, tako što ćete u činiju da stavite 200 g putera, prelijte sa 500 ml hladnog mleka, dodajte 1 šolju šećera i na samom kraju dodajte griz. Stavite sve na vatru. Odmah počnite da mešate žicom. Krem kuvajte na srednjoj vatri uz stalno mešanje da se ne bi zgrudvao. Pustite da krem provri. Nakon ključanja kuvajte još oko 1 minut i sklonite sa vatre. U vruć krem odmah sipajte 200 g kokosovih pahuljica. Sve dobro izmešajte dok ne postane glatko.
Uzmite kulinarski prsten i stavite prvi sloj torte na dno. Stavite acetatni film između sloja patišpanja i prstena i stegnite ga prstenom. Svu pripremljenu kremu stavite na ovaj sloj patišpanja. Pažljivo ga poravnajte kašikom. Pokrijte sve drugim slojem patišpanja i utisnite na krem. Pripremite čokoladnu glazuru.
U činiji izlomiti 150 g crne čokolade i prelijte sa 50 ml mleka zagrejanog na oko 70-80 stepeni. Ostavite 3-5 minuta da se čokolada otopi. Posle 5 minuta sve dobro promešajte. Ako se čokolada nije potpuno otopila, možete je malo zagrejati tako što ćete je staviti u mikrotalasnu na 10 sekundi. Prelijte pripremljenu glazuru na tortu. Ravnomerno je rasporedite po površini patišpanja.
Stavite tortu u frižider na najmanje 4 sata da se stegne. Nakon toga skinite prsten. Prebacite tortu u posudu za serviranje. Pažljivo uklonite acetatni film. Ukrasite tortu kokosovim ljuspicama po ivici. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i najbolju tortu sa jagodama.
Pročitajte kako se pravi Švarcvald torta
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Svinjetina sa brokolijem i karfiolom u soja sosu
Hrskavi palenta štapići sa umakom od avokada
Mediteranski uštipci sa fetom i paradajzom
Pileća krilca u ulju od belog luka
Kokos praline sa 2 vrste čokolade