Sastojci:
- 700 g pilećeg filea
- 400 g mešavini smrznutog povrća
- 4 jajeta
- 100 g svinjske masti
- 150 ml mleka
- 2 kriške hleba
- veza mirođije
- so i biber po ukusu
Recept za pileću veknu sa povrćem:
Kako biste napravili veknu od mesa na ovaj način prvo hleb izlomite na komadiće i prelijte mlekom. Dok se hleb natapa, pripremite mleveno meso. Isecite mast na komad, kao i belo meso, pa sve zajedno sameljite. Ocedite višak tečnosti iz hleba. Natopljeni hleb takođe sameljite u mašini za mlevenje mesa.
Iseckajte vezu mirođije. U činiju razbijte 4 jajeta i malo ih umutite viljuškom. U činiju sa mlevenim mesom dodajte 400 g smese smrznutog povrća. Nema potrebe da ga odmrzavate. Dodajte pripremljena jaja i seckanu mirođiju. Posolite i pobiberite po ukusu. Sve izmešajte prvo kašikom, a zatim rukama.
Stavite list folije presavijen na pola na veliki pleh za pečenje. Odozgo premažite foliju uljem. Na foliju stavite pripremljeno mleveno meso sa povrćem. Od mlevenog mesa formirajte duguljastu veknu. Trebalo bi da se potrudite da vekna bude uska i visoka. Preklopite ivice folije kako se tečnost koja će iscuriti tokom pečenja ne bi raširila po plehu.
Stavite sve u rernu zagrejanu na 220 stepeni. Pecite oko 50 minuta. Gotovu veknu izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi, pa isecite i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i veknu od mesa sa jajima.
Pročitajte kako se prave gnezda od mlevenog pilećeg mesa punjena jajima
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Svinjetina sa brokolijem i karfiolom u soja sosu
Hrskavi palenta štapići sa umakom od avokada
Mediteranski uštipci sa fetom i paradajzom
Pileća krilca u ulju od belog luka
Kokos praline sa 2 vrste čokolade