Sastojci:
- 5 belanca
- 120 ml mleka
- 1 kašika arome kokosa
- 600 g brašna
- 236 g bademovog brašna
- 470 g šećera
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1/2 kašičice soli
- 240 g putera sobne temperature
- 400 ml kokosovog mleka
Za fil:
- 400 ml kokosovog mleka
- 240 g kokosovih pahuljica
- 200 g seckane bele čokolade
- 450 g krem sira sobne temperature
- 180 g šećera u prahu
Recept za kokos tortu:
Za ovu tortu zagrejte rernu na 176 stepeni C. Podmažite i pobrašnite 3 kalupa za torte. U činiji umutite belanca, mleko i aromu kokosa. Stavite na stranu. Mikserom na maloj brzini umutite brašno, bademovo brašno, šećer, prašak za pecivo i so, da se sjedine. Dodajte omekšani puter i kokosovo mleko. Umutiti dok se ne sjedini. Dodajte smesu od belanaca i mešajte dok se ne sjedini.
Sipajte testo u pripremljene tepsije i pecite 25-30 minuta, ili dok čačkalica ubačena u sredinu ne bude čista. Izvadite kalupe za torte iz rerne i ohladite na rešetki za hlađenje 10 minuta. Izvadite zatim patišpanje iz kalupa i ostavite da se potpuno ohlade. Dok se kolač peče, pripremite fil. Pomešajte kokosovo mleko i kokosove ljuspice u šerpi i zagrejte na srednjoj laganoj vatri. Kuvajte 30 minuta, povremeno mešajući. Smesa će se zgusnuti.
Skinite sa vatre i umešajte belu čokoladu dok se ne sjedini. Prebacite smesu u činiju, pokrijte plastičnom folijom i stavite u frižider da se potpuno ohladi. Kada se ohladi, izvadite kokosovu mešavinu iz frižidera. Umutite krem sir i šećer u prahu. Da biste sastavili tortu, stavite prvi patišpanj na postolje za torte.
Dodajte zatim oko 240 g fila i ravnomerno rasporedite. Ponovite sa preostalim slojevima. Premažite preostali fil sa strane i preko vrha torte. Ostavite u frižideru do serviranja. Ukrasite Rafaelo kuglicama, pospite kokosom ili ukrasite po želji. Možda ćete želeti da napravite i laganu Rafaelo tortu.
Pročitajte kako se pravi torta sa ananasom
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.