Sastojci:
- 180 g pšeničnog brašna
- 150 g crne čokolade
- 120 g šećera
- 100 g suvih šljiva
- 2 jajeta
- 80 g putera
- 60 ml mleka
- 1,5 kašičica praška za pecivo
Za glazuru:
- 150 g crne čokolade
- 70 g putera
Pogledajte kako se pravi:
Recept za čokoladni kolač sa suvim šljivama:
Kako biste napravili ovaj kolač, prvo napravite patišpanj. Suve šljive operite, prelijte ključalom vodom i ostavite 10 minuta. Posle 10 minuta, ocedite vodu i osušite šljive papirnim ubrusima, pa ih isecite na veće komade. U činiju izlomite 150 g čokolade. U čokoladu dodajte puter i otopite sve na pari.
Nastavite da mešajte čokoladu dok se potpuno ne rastvori. U posebnoj posudi razbijte jaja sobne temperature. Dodajte 120 g šećera i malo umutite žicom. U otopljenu čokoladu postepeno sipajte umućena jaja sa šećerom i mešajte. Ovde sipajte 60 ml malo toplog mleka i promešajte. U dobijenu smesu prosejte 180 g brašna i dodajte 1,5 kašičicu praška za pecivo, pa sve pomešajte.
Na samom kraju u testo dodajte pripremljene suve šljive i izmešajte. Stavite testo u kalup obložen papirom za pečenje. Pažljivo izravnajte testo po celom kalupu. Prečnik kalupa bi trebalo da bude 24 cm. Stavite sve u rernu zagrejanu na 180 stepeni. Pecite oko 40 minuta. Pečeni i ohlađeni patišpanj izvadite iz kalupa i skinite papir. Poravnajte nožem površinu patišpanja tako što ćete iseći nervnine.
Vratite pripremljeni patišpanj u kalup za pečenje. Napravite čokoladnu glazuru. Otopite čokoladu i puter na pari i prelijte preko patišpanja. Ostavite na sobnoj temperaturi da se čokolada stegne. Izvadite kolač iz kalupa i isecite na porcije. Možda ćete želeti da napravite i jednostavan kolač sa aromom limuna i džemom od jagoda.
Pročitajte kako se pravi baunti kolač
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.