Sastojci:

  • 180 g pšeničnog brašna
  • 150 g crne čokolade
  • 120 g šećera
  • 100 g suvih šljiva
  • 2 jajeta
  • 80 g putera
  • 60 ml mleka
  • 1,5 kašičica praška za pecivo

Za glazuru:

  • 150 g crne čokolade
  • 70 g putera

Pogledajte kako se pravi: 

Recept za čokoladni kolač sa suvim šljivama:

Kako biste napravili ovaj kolač, prvo napravite patišpanj. Suve šljive operite, prelijte ključalom vodom i ostavite 10 minuta. Posle 10 minuta, ocedite vodu i osušite šljive papirnim ubrusima, pa ih isecite na veće komade. U činiju izlomite 150 g čokolade. U čokoladu dodajte puter i otopite sve na pari.

Nastavite da mešajte čokoladu dok se potpuno ne rastvori. U posebnoj posudi razbijte jaja sobne temperature. Dodajte 120 g šećera i malo umutite žicom. U otopljenu čokoladu postepeno sipajte umućena jaja sa šećerom i mešajte. Ovde sipajte 60 ml malo toplog mleka i promešajte. U dobijenu smesu prosejte 180 g brašna i dodajte 1,5 kašičicu praška za pecivo, pa sve pomešajte.

Na samom kraju u testo dodajte pripremljene suve šljive i izmešajte. Stavite testo u kalup obložen papirom za pečenje. Pažljivo izravnajte testo po celom kalupu. Prečnik kalupa bi trebalo da bude 24 cm. Stavite sve u rernu zagrejanu na 180 stepeni. Pecite oko 40 minuta. Pečeni i ohlađeni patišpanj izvadite iz kalupa i skinite papir. Poravnajte nožem površinu patišpanja tako što ćete iseći nervnine.

Vratite pripremljeni patišpanj u kalup za pečenje. Napravite čokoladnu glazuru. Otopite čokoladu i puter na pari i prelijte preko patišpanja. Ostavite na sobnoj temperaturi da se čokolada stegne. Izvadite kolač iz kalupa i isecite na porcije. Možda ćete želeti da napravite i jednostavan kolač sa aromom limuna i džemom od jagoda.

Pročitajte kako se pravi baunti kolač

BONUS VIDEO

Recept za najjednostavniji kolač sa kajsijama Izvor: Recept za najjednostavniji kolač sa kajsijama

StvarUkusa