Sastojci:
Za čokoladni patišpanj:
- 125 g putera
- 100 g šećera
- 100 g pšeničnog brašna
- 2 jajeta
- 2 kašike mleka
- 2 kašike kakao praha
- 1 kašika praška za pecivo
Za krem:
- 500 ml mleka
- 200 g putera
- 200 g kokosovih pahuljica
- 240 g šećera
- 120 g griza
Za glazuru:
- 150 g crne čokolade
- 50 ml mleka
Recept za baunti kolač:
Za ovaj kolač stavite 125 g mekog putera u činiju. Počnite da mutite i postepeno dodajte 100 g šećera. Mutite oko 2-3 minuta. U ovu masu dodajte 2 jajeta, jedno po jedno. Posle svakog dodavanja, umutite mikserom. Sipajte u 2 kašike mleka i ponovo umutite. Sipajte 100 g brašna, 2 kašike kakaoa i 1 kašičicu praška za pecivo u sito. Prosejte sve u testo iz 2 puta i posle svakog dodavanja umutite testo mikserom na maloj brzini. Gotovo testo ponovo umesite rukom. Prebacite ga u kalup obložen papirom za pečenje. Ravnomerno rasporedite testo. Stavite sve u rernu zagrejanu na 180 stepeni i pecite oko 40 minuta. Izvadite patišpanj iz rerne i ostavite da se potpuno ohladi bez vađenja iz tepsije.
Patišpanj isecite na dva približno jednaka dela pomoću kulinarskog kanapa. Pripremite krem. U činiju stavite 200 g putera, prelijte sa 500 ml hladnog mleka, dodajte šećer i na samom kraju dodajte griz. Stavite sve na vatru. Odmah počnite da mešate žicom. Krem kuvajte na srednjoj vatri uz stalno mešanje da se ne bi stvorile grudvice. Pustite krem da provri. Nakon ključanja kuvajte još oko 1 minut i sklonite sa vatre. U vruću kremu odmah sipajte 200 g kokosovih pahuljica. Sve dobro izmešajte dok ne postane glatko. Uzmite kalup i stavite prvi sloj patišpanja na dno.
Sav pripremljeni krmi stavite na prvi sloj patišpanja. Pažljivo ga poravnajte kašikom. Pokrijte sve drugim slojem patišpanja i utisnite ga na kremu. Potom priremite glazuru tako što ćete u činiju da izlomite 150 g crne čokolade i prelijete sa 50 ml mleka zagrejanog na oko 70-80 stepeni. Ostavite 3-5 minuta da se čokolada otopi. Posle 5 minuta sve dobro promešajte. Prelijte pripremljenu glazuru preko kolača. Ravnomerno je rasporedite po površini.
Stavite kolač u frižider na najmanje 4 sata da se stegne. Nakon toga skinite obruč kalupa i prebacite kolač u posudu za serviranje. Ukrasite kolač kokosovim pahuljicama po ivici. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i šarani čizkejk brauni.
Pročitajte i kako se pravi kolač od prosa sa smokvama i orasima
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Najmekše kiflice sa krem sirom i suvim grožđem
Pileći ragu u sosu od belog vina
Čokoladna torta sa karamelom
Bečke šnicle sa sosom od pečuraka, klasik koji svi vole
Kajzerice bez brašna