Sastojci:

  • 360 g speltinog brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1/4 kašičice soli
  • 2 jajeta
  • 80 ml ulja
  • 80 g meda
  • 2 kašičice čistog ekstrakta vanile
  • 1 kašičica čistog ekstrakta limuna
  • 3 kašičice rendane kore limuna
  • 120 ml punomasnog mleka pomešanog sa 1 1/2 kašičicom belog sirćeta i ostavljenog da odstoji 5-10 minuta
  • 240 g prosa, ohlađenog
  • 120 g seckanih oraha
  • 300 g seckanih suvih smokava
  • 60 g seckanog kandiranog đumbira

Za glazuru:

  • 60 g meda
  • 1 kašika limunovog soka

Recept za kolač od prosa sa smokvama i orasima:

Za ovaj kolač zagrejte rernu na 176 stepeni C. Pomešajte brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i so u činiji i ostavite na stranu. U posebnoj posudi umutite jaja sa medom i uljem pa dodajte vanilu, ekstrakt limuna i limunovu koricu.

Mutite samo dok se ne sjedini između dodavanja, dodajte polovinu mešavine brašna, zatim polovinu mleka sa sirćetom i ponovite. Pazite da ne umutite previše. Umešajte proso, seckane smokve, ušećereni đumbir i orahe. Testo će biti veoma gusto.

Raširite ga u podmazan pleh. Pecite oko 30 minuta ili dok čačkalica ne bude čista. Zagrejte med i limunov sok na visokoj temperaturi. Viljuškom probušite rupe po celom kolaču. Dok je još vruć, prelijte ga zagrejanim medom. Ostavite kolač da odstoji oko 10 minuta, a zatim isecite na kocke. Uživajte. Možda ćete želeti da napravite i žuti kolač sa kupinama.

Pročitajte kako se pravi kolač sa kruškama

BONUS VIDEO

Instagram/lovevivvv Recept za jednostavni kolač sa borovnicama i limunom

StvarUkusa