Sastojci:
- 360 g speltinog brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1/4 kašičice soli
- 2 jajeta
- 80 ml ulja
- 80 g meda
- 2 kašičice čistog ekstrakta vanile
- 1 kašičica čistog ekstrakta limuna
- 3 kašičice rendane kore limuna
- 120 ml punomasnog mleka pomešanog sa 1 1/2 kašičicom belog sirćeta i ostavljenog da odstoji 5-10 minuta
- 240 g prosa, ohlađenog
- 120 g seckanih oraha
- 300 g seckanih suvih smokava
- 60 g seckanog kandiranog đumbira
Za glazuru:
- 60 g meda
- 1 kašika limunovog soka
Recept za kolač od prosa sa smokvama i orasima:
Za ovaj kolač zagrejte rernu na 176 stepeni C. Pomešajte brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i so u činiji i ostavite na stranu. U posebnoj posudi umutite jaja sa medom i uljem pa dodajte vanilu, ekstrakt limuna i limunovu koricu.
Mutite samo dok se ne sjedini između dodavanja, dodajte polovinu mešavine brašna, zatim polovinu mleka sa sirćetom i ponovite. Pazite da ne umutite previše. Umešajte proso, seckane smokve, ušećereni đumbir i orahe. Testo će biti veoma gusto.
Raširite ga u podmazan pleh. Pecite oko 30 minuta ili dok čačkalica ne bude čista. Zagrejte med i limunov sok na visokoj temperaturi. Viljuškom probušite rupe po celom kolaču. Dok je još vruć, prelijte ga zagrejanim medom. Ostavite kolač da odstoji oko 10 minuta, a zatim isecite na kocke. Uživajte. Možda ćete želeti da napravite i žuti kolač sa kupinama.
Pročitajte kako se pravi kolač sa kruškama
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Salata sa tikvicama koja se slaže kao torta
Kolač sa pistaćima koji se ne peče
Rižoto sa spanaćem iz jedne šerpe gotov za pola sata
Minjon kocke sa urmama, pistaćima i belom čokoladom
Namaz od paradajza po turskom receptu