Sastojci:
- 360 g speltinog brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1/4 kašičice soli
- 2 jajeta
- 80 ml ulja
- 80 g meda
- 2 kašičice čistog ekstrakta vanile
- 1 kašičica čistog ekstrakta limuna
- 3 kašičice rendane kore limuna
- 120 ml punomasnog mleka pomešanog sa 1 1/2 kašičicom belog sirćeta i ostavljenog da odstoji 5-10 minuta
- 240 g prosa, ohlađenog
- 120 g seckanih oraha
- 300 g seckanih suvih smokava
- 60 g seckanog kandiranog đumbira
Za glazuru:
- 60 g meda
- 1 kašika limunovog soka
Recept za kolač od prosa sa smokvama i orasima:
Za ovaj kolač zagrejte rernu na 176 stepeni C. Pomešajte brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i so u činiji i ostavite na stranu. U posebnoj posudi umutite jaja sa medom i uljem pa dodajte vanilu, ekstrakt limuna i limunovu koricu.
Mutite samo dok se ne sjedini između dodavanja, dodajte polovinu mešavine brašna, zatim polovinu mleka sa sirćetom i ponovite. Pazite da ne umutite previše. Umešajte proso, seckane smokve, ušećereni đumbir i orahe. Testo će biti veoma gusto.
Raširite ga u podmazan pleh. Pecite oko 30 minuta ili dok čačkalica ne bude čista. Zagrejte med i limunov sok na visokoj temperaturi. Viljuškom probušite rupe po celom kolaču. Dok je još vruć, prelijte ga zagrejanim medom. Ostavite kolač da odstoji oko 10 minuta, a zatim isecite na kocke. Uživajte. Možda ćete želeti da napravite i žuti kolač sa kupinama.
Pročitajte kako se pravi kolač sa kruškama
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Namirnice koje mogu da zamene ulje u receptima
Banana vafli koje će deca obožavati
Prokelj sa šampinjonima za prilog ili glavno jelo
Recept za pileću salatu sa orasima - 1 neobičan sastojak daje joj poseban šmek
Super trik da brzo omekšate maslac