Sastojci:
- 200 g šećera
- 110 g maslaca
- 30 ml ulja
- 2 jajeta
- 30 ml limunovog soka
- 200 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 100 ml mleka
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Za fil:
- 150 g džema od jagoda
- 2 kašike brašna
Za glazuru:
- 75 g krem sira
- 75 g maslaca
- 120 g šećera u prahu
Pogledajte kako se pravi:
Recept za kolač sa aromom limuna i džemom od jagoda:
Kako biste napravili ovaj kolač koristite tepsiju veličine 20x20 cm. Rernu prethodno zagrejte na 170 stepeni C. U činiju sipajte maslac i šećer, pa mutite mikserom oko 2-3 minuta. Nakon toga sipajte ulje i opet mutite mikserom 2-3 minuta. Ubacite zatim dva jajeta i mutite još minut. Na kraju sve promešajte još jednom lopaticom, a zatim prosejte brašno, pa dodajte prašak za pecivo i promešajte lopaticom. Sipajte zatim mleko, ekstrakt vanile i mutite mikserom 2 minuta. Sipajte limunov sok i dobro promešajte.
Zgrejte džem od jagoda, dodajte mu 2 kašike brašna i dobro promešajte, pa stavite na stranu. Tepsiju obložite papirom za pečenje pa sipajte smesu sa maslacem koju ste prethodno napravili. Rasporedite je po plehu. Odozgo kašikom stavljajte mešavinu džema pa išarajte čačkalicom. Pecite u zagrejanoj rerni oko 30-35 minuta. Nakon toga ostavite kolač da se ohladi.
Umutite glazuru od krem sira, spojite sve sastojke i mutite 3-4 minuta. Ohlađeni kolač izvadite na tanjir i prelijte mešavinom krem sira. Isecite i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i baunti kolač.
Pročitajte i kako se pravi šarani čizkejk brauni
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Namirnice koje mogu da zamene ulje u receptima
Brza proja sa čvarcima
Gusta mac and cheese čorbica
Pileće belo meso u sosu sa vinom
Pite od sira i krompira na turski način