Sastojci:

  • 180 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • 110 g omekšanog putera
  • 200 g šećera
  • 2 jajeta
  • 1 kašika rendane limunove korice
  • 2 kašike limunovog soka
  • 240 ml jogurta
  • 2 kašike čia semenki
Zašto je korisno da jedete čia semenke?

Čia semenke su bogate kalorijama i doprinose povećanju snage i energije. Izuzetno su bogate proteinima. Sadrže dijetna vlakna. Unos čia semenki, prethodno potopljenih u vodu ili drugu tečnost, usporava razlaganje i varenje ugljenih hidrata, što sprečava nagle oscilacije šećera u krvi. Značajan su izvor omega-3 masnih kiselina i omega-6 masnih kiselina. Čia semenke sadrže mineral bor, neophodan za apsorpciju magnezijuma, kalcijuma, mangana i fosfora, koji zajedno utiču na zdrav rast kostiju i mišića.

Recept za kolač sa čia semenkama i limunom:

Kako biste napravili ovaj kolač, prvo zagrejte rernu na 180 stepeni. Podmažite i pobrašnite okrugli kalup za tortu prečnika 20 cm i ostavite sa strane. Stavite puter, šećer i so u činiju i dobro promešajte. Dodajte jaja i opet dobro promešajte. Zatim ubacite koru i sok od limuna i dobro promešajte.

Sipajte brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i lagano promešajte. Dodajte jogurt i dobro promešajte. Dodajte čia seme i opet lagano promešajte. Kašikom stavite u pripremljeni kalup i pecite 40 do 45 minuta.

Izvadite iz rerne i ohladite 15 minuta, pa izvadite iz kalupa i potpuno ohladite. Isecite i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i jednostavan kolač sa krem sirom.

Pročitajte kako se pravi najukusniji kolač sa kiselom pavlakom i čokoladnim keksom, koji se ne peče

BONUS VIDEO

Recept za kolač sa čokoladom koji se topi u ustima Izvor: Recept za kolač sa čokoladom koji se topi u ustima

StvarUkusa