Sastojci:
- 250 g širokih rezanaca ili makarona
- 2 kašike ulja
- 3/4 šolje pšeničnog griza
- šećer po ukusu
- 1 kesica vanilin šećera
- 3 - 4 kašike džema od šljiva
- prstohvat soli
- Malo vode (za naknadno sipanje u griz)
Priprema:
Ova jednostavna, a bogata poslastica često se spremala u vojvođanskim kućama kada se tražilo nešto slatko "na brzinu" – od sastojaka koje skoro uvek imamo u špajzu. Miris prženog griza, makarone i kašika domaćeg džema čine ovaj desert neodoljivim.
Skuvajte makarone u blago posoljenoj vodi. Kad su gotove, procedite i isperite ih u hladnoj vodi, pa ih vrlo malo nauljite da se ne slepe. U manjem tiganju zagrejte ulje pa dodajte griz. Pržite ga na srednjoj vatri uz stalno mešanje, dok ne poprimi zlatno-smeđu boju i počne da miriše na pečeno. Kada je griz lepo propržen, sklonite s ringle i odmah dodajte oko 100 ml tople vode (oprezno – može da prska). Promešajte da griz upije tečnost.
Umutite u griz šećer i vanilin šećer, pa sve dobro sjedinite sa skuvanim makaronama. Poslužite toplo, sa velikom kašikom domaćeg džema od šljiva na vrhu.
Bonus video
Svinjetina sa brokolijem i karfiolom u soja sosu
Hrskavi palenta štapići sa umakom od avokada
Mediteranski uštipci sa fetom i paradajzom
Pileća krilca u ulju od belog luka
Kokos praline sa 2 vrste čokolade