Sastojci:

  • 250 g širokih rezanaca ili makarona
  • 2 kašike ulja
  • 3/4 šolje pšeničnog griza
  • šećer po ukusu
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 3 - 4 kašike džema od šljiva
  • prstohvat soli
  • Malo vode (za naknadno sipanje u griz)

Priprema:

Ova jednostavna, a bogata poslastica često se spremala u vojvođanskim kućama kada se tražilo nešto slatko "na brzinu" – od sastojaka koje skoro uvek imamo u špajzu. Miris prženog griza, makarone i kašika domaćeg džema čine ovaj desert neodoljivim. 

Savet:

Ako volite, možete dodati i prstohvat cimeta ili malo rendane kore limuna za dodatnu aromu.

Skuvajte makarone u blago posoljenoj vodi. Kad su gotove, procedite i isperite ih u hladnoj vodi, pa ih vrlo malo nauljite da se ne slepe. U manjem tiganju zagrejte ulje pa dodajte griz. Pržite ga na srednjoj vatri uz stalno mešanje, dok ne poprimi zlatno-smeđu boju i počne da miriše na pečeno. Kada je griz lepo propržen, sklonite s ringle i odmah dodajte oko 100 ml tople vode (oprezno – može da prska). Promešajte da griz upije tečnost.

Umutite u griz šećer i vanilin šećer, pa sve dobro sjedinite sa skuvanim makaronama. Poslužite toplo, sa velikom kašikom domaćeg džema od šljiva na vrhu.

Bonus video

Kiflice sa džemom Izvor: Kiflice sa džemom