Rezanci sa makom često su se nalazile na stolovima širom Vojvodine, a nedeljni ručak nije mogao da se zamisli bez njih. Ukoliko nemate vremena za neki komplikovani desert, a jede vam se nesto slatko idealno su rešenje. Pripremaju se očas posla, a cela porodica će uživati u ovom specijalitetu. 

Sastojci:

  • 400 g širokih rezanaca
  • 50 g maslaca
  • 150 g mlevenog maka
  • 300 g šećera
  • kesica vanilin šećera
  • prstohvat soli

Priprema:

U šerpu sipajte vodu i dodajte malo soli, pa ubacite rezance i kuvajte na srednjoj temperaturi uz povremeno mešanje. Kad su rezanci gotovi, skinite šerpu sa ringle, ostavite još par minuta da rezanci nabubre, pa ih procedite i ostavite sa strane. U drugoj šerpi dodajte maslac, dodajte mak i šećer, pa sve dobro izmešajte, i pržite na laganoj vatri par minuta da se sve dobro sjedini, samo vodite računa da vam šećer ne zagori. Dodajte proceđene rezance, promešajte opet, pospite ih vanilin šećerom i služite.

Izvor: Stvar ukusa