Sastojci:

Za testo sa kvascem:

  • 400 ml punomasnog mleka
  • 100 g šećera
  • 10 g suvog aktivnog kvasca
  • 0,5 kašičice morske soli
  • 1 veliko jaje, na sobnoj temperaturi
  • 60 g putera, otopljenog i ohlađenog
  • 1 kašičica vanilinog ekstrakta
  • 570 g univerzalnog brašna, plus za posipanje

Za fil od borovnica:

  • 890 g borovnica
  • 100 g šećera
  • 45 g kukuruznog skroba

Za fil od sira:

  • 455 g krem sira, omekšanog na sobnoj temperaturi
  • 120 g šećera u prahu
  • 1 kašičica vanilinog ekstrakta
Zašto je korisno da jedete borovnice?

Borovnice su bogate vlaknima, sadrže masti zbog kojih su zdrave za srce, bogate su vitaminom C i vitaminom K, kao i manganom i gvožđem.

Recept za zemičke sa borovnicama i krem sirom:

Kako biste napravili ove zemičke, prvo pripremite testo. Zagrejte mleko na šporetu. Sipajte toplo mleko u veliku posudu za mešanje, dodajte šećer i pospite suvim kvascem. Ostavite kvasac i mleko da odstoje oko 5 minuta, dok ne postanu penasti. Zatim dodajte jaje, otopljeni puter (ohlađen), so i ekstrakt vanile. Mutite nekoliko minuta dok smesa ne postane glatka.

Postepeno počnite da dodajete brašno. Potrebno vam je oko 180 do 200 ml brašna za testo, preostalo sačuvajte za posipanje radne površine. Prvo umutite brašno, a zatim pređite na lopaticu, kada se testo zgusne. Kada testo počne da se formira, prebacite ga na dobro pobrašnjenu radnu površinu i počnite da mesite, dodajući još brašna po potrebi. Testo treba da bude veoma meko, ali ne lepljivo! Mesite testo 5 do 6 minuta, dok ne postane glatko i elastično.

Vratite testo u posudu za mešanje i pokrijte je čistom kuhinjskom krpom. Ako koristite običan kvasac, ostavite testo da naraste u toplom uglu kuhinje 1 do 1 ½ sat, dok se testo ne udvostruči. Ako koristite brzo delujući kvasac, ostavite testo da odstoji 20 do 30 minuta dok pripremate fil. Za fil od borovnica, prvo operite bobice i ocedite ih. Stavite bobice u veliku posudu za mešanje. Dodajte šećer i kukuruzni skrob i promešajte bobice dok se dobro ne premažu. Da biste pomogli da se šećer i skrob zalepe za bobice, dodajte nekoliko kašika vode, ako je potrebno.

Za fil od krem sira stavite omekšali krem sir u veliku posudu za mešanje. Dodajte šećer u prahu i ekstrakt vanile. Mikserom mutite sir nekoliko minuta dok ne postane kremast i gladak. Prebacite fil od sira u poslastičarsku kesu. Kada testo naraste, prebacite ga na blago pobrašnjenu radnu površinu. Koristeći dugačak nož, ravnomerno podelite testo na 16 delova – prvo podelite na četvrtine, a zatim svaku četvrtinu podelite na dodatna 4 dela. Držite testo pokriveno.

Da biste oblikovali lepinje, rukama pritisnite komad testa u krug prečnika 12 do 15 cm. Sipajte otprilike 2 do 3 kašike fila od krem sira u sredinu. Zatim, dodajte otprilike ¼ do 1/3 šolje borovnica preko fila od sira. Podignite stranice testa nagore i oko fila, dobro ga stisnuvši. Ne sme biti rupa u zemičkama. Postavite lepinje sa šavom nadole na plehove obložene papirom za pečenje ili silikonskim podlogama. Razmaknite lepinje na oko 7,5 cm. Zatim, dodajte rastvor od jaja. Jednostavno umutite 1 jaje sa nekoliko kašičica vode u mernoj šolji dok se dobro ne umuti. Koristite četkicu za pecivo i veoma obilno nanesite preliv od jaja preko svake lepinje.

Kada su lepinje oblikovane, počnite sa zagrevanjem rerne na 175°C. Lepinje treba da dižu oko 45 minuta do 1 sat, dok testo ne postane pahuljasto. Držite plehove za pečenje na toplom mestu u kuhinji da biste ubrzali ovaj proces. Kada se dignu, pecite jedan po jedan pleh na 175°C tokom 23 do 25 minuta, dok ne dobiju duboku zlatno-smeđu boju.

Izvadite zemičke iz rerne i ostavite ih da se hlade na plehu oko 20 minuta. Koristite lopaticu da ih nežno podignete sa plehova i stavite na rešetku da nastave da se hlade. Zemičke hladite najmanje 30 minuta pre nego što ih pojedete. Možda ćete želeti da napravite i domaće zemičke.

Pročitajte kako se prave ruske zemičke sa kupusom i mlevenim mesom

BONUS VIDEO

Slatko pecivo punjeno nutelom  Izvor: Slatko pecivo punjeno nutelom

StvarUkusa