Sastojci:

  • 3 kašike putera, rastopljenog
  • 240 g punomasnog mleka, sobne temperature
  • 2 kašike šećera
  • 1 kašičica fine morske soli
  • 700 g brašna
  • 120 g aktivnog startera
  • 1 kašičica putera, za premazivanje zemički
Trik za još bolje testo

Iskusne domaćice kažu da treba da otopite puter u tiganju i da ga pržite 7- 8 minuta, sve vreme mešajući. Zatim ga sipajte u neku posudu i ostavite da se ohladi. U testo dodajte dobijenu smesu i lepo umesite. Peciva će biti neverovatno ukusna i mekana.

Recept za domaće zemičke:

Kako biste napravili domaće zemičke, prvo napravite testo. U činiji pomešajte mleko, puter, šećer i so i izešajte, da se šećer rastvori. Dodajte brašno i aktivni starter za kiselo testo i mesite rukama ili mikserom. Pokrijte vlažnom kuhinjskom krpom i ostavite 30 minuta. Mesite na brzini 2 pomoću nastavka za testo 10-12 minuta dok ne dobijete glatko, mekano testo (ili mesite rukom 8-10 minuta).

Prenesite testo u posudu za mešanje namazanu puterom, pokrijte ga vlažnom kuhinjskom krpom i ostavite na radnoj površini preko noći, 8-12 sati. Trebalo bi da naraste, da se skoro udvostruči. Formirajte zemičke, podelite testo na 12 jednakih delova i oblikujte ih u kuglice. Zatim nežno buhvatite rukom svaku lopticu i malo je umesite na radnoj površini. Prebacite loptice testa u namazanu staklenu posudu za pečenje, pokrijte vlažnom krpom i ostavite da se dižu oko 2 sata na toplom mestu.

Zagrejte rernu na 190 ° C. Pecite u gornjoj trećini prethodno zagrejane rerne 25-30 minuta ili dok vrhovi ne postanu zlatno-braon boje. Vruće zemičke premažite otopljenim puterom. Možda ćete želeti da napravite i domaće posne zemičke od crvenog sočiva.

Pročitajte kako se prave ruske zemičke sa kupusom i mlevenim mesom

BONUS VIDEO

Pecivo punjeno belim mesom Izvor: Pecivo punjeno belim mesom

StvarUkusa