Sastojci:
- 470 ml tople vode
- 2 paketa suvog kvasca
- 120 ml šećera
- 750 g višenamenskog brašna
- 1 jaje
- 30 ml ulja
Za fil:
- 450 g mlevenog mesa
- 1 kupus izrendan
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica bibera
- 1 kašičica mlevene crvene paprike
- 1 kašika putera
Recept za ruske zemičke sa kupusom i mlevenim mesom:
Kako biste napravili ove zemičke prvo napravite testo. Dodajte kvasac u toplu vodu. Pustite da odstoji 10 minuta. Dodajte so, jaje i ulje i dobro promešajte. Sipajte ½ ukupne količine brašna i dobro promešajte.
Umešajte preostalo brašno, malo po malo, dok se testo ne sjedini. Prebacite testo na pult i mesite (1-2 minuta), dodajući brašno po potrebi. Gotovo testo treba da bude lepljivo, ali da se ne lepi za ruku ili površinu.
Oblikujte testo u loptu, stavite ga u podmazanu činiju okrećući ga da se premaže. Lagano pokrijte najlonskom folijom i stavite na toplo mesto da naraste, dok se ne udvostruči, oko 1 sat.
Dok se testo diže, napravite fil. U velikom tiganju ispržite meso na jačoj temperaturi, 5-7 min. Procedite ga i stavite na stranu. Tiganj vratite na vatru i dodajte luk. Pržite 2-3 min, dok ne omekša. Dodajte kupus i pržite 7-10 minuta, dok ne omekša. Skinite sa vatre i začinite solju i biberom, mlevenom paprikom i puterom.
Izudarajte testo i prebacite ga na radnu površinu. Podelite na 24 loptice. Svaku od njih poravnajte oklagijom. Kašikom stavite 2 velike kašike fila na sredinu svakog kruga. Spojite ivice i stisnite ih da biste potpuno zatvorili testo. Ponovite sa ostatkom loptica.
Stavite zemičke na podmazan pleh i ostavite da se dižu, 30 minuta.
Prethodno zagrejte rernu na 190 stepeni. Lagano premažite zemičke puterom ili jajima (1 jaje umućeno sa 1 kašikom vode ili mleka i prstohvatom soli) i pecite 20-25 minuta, ili dok ne porumene i ne zvuče šuplje kada kucnete po njima. Izvadite ih iz rerne i ostavite na rešetki. Uživajte. Možda ćete želeti da napravite i zapečene zemičke punjene šampinjonima i sirom.
Pročitajte kako da napravite najbolje zemičke koje se peku samo 20 minuta
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem