Zemičke možete da služite kao zamenu za hleb, ali su odlične i kada želite da napravite burgere. Zemičke se prave slično kao i lepinje, a sa ovim receptom testo sigurno uspeva. Ako u testo dodate sirće ono će pomoći da brže nadođe, a ulje i puter će ih učiniti najmekšim do sada. Isprobajte i vi ovaj recept za zemičke koji sigurno uspeva.
Sastojci:
- 1/2 svežeg kvasca
- 1 kašičica šećera
- 250 ml toplog mleka
- 450 g brašna
- 1 jaje
- 40 ml ulja
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašika putera
- 1 kašika sirćeta
- Za premazivanje:
- 1 jaje
- 1 kašičica kisele pavlake
Recept za mekane zemičke:
Umesite testo
U posudi izdrobite kvasac, dodajte šećer i sipajte toplo mleko. Dobro promešajte, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da se aktivira nekih 10 minuta. Zatim dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo, jaje, sipajte ulje, istopljeni puter i sirće. Umesite mekano testo i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da odmori nekih sat vremena.
Oblikujte zemičke
Na pobrašnjenoj površini kratko premesite testo i podelite na 6 jednakih delova. Oblikujte loptice, pa opet pokrijte providnom folijom i ostavite da odmore 15 minuta.
Pecite
Poređajte zemičke na pleh obložen pek papirom, pa premažite jajetom koje ste umutili sa kiselom pavlakom i pospite susamom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta.
Pročitajte i ovo: Brze zemičke bez mešenja testa
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem