Pita sa siromi sremušem se pravi od lisnatog testa. Naravno, možete da kobinujete i da menjate sastojke po želji, ali je ovaj recept ipak poseban zbog sremuša koji daje specifičnu aromu. Ukoliko volite pite, možda ćete želeti da napravite i pečenu krompir pitu sa slaninom, lukom i jajima. A evo i kako da napravite pitu sa siromi sremušem.

Sastojci:

  • 500 g gotovih kora za gibanicu
  • 600 g sitnog sira
  • 2 veze sremuša
  • 300 ml jogurta
  • 2 jajeta
  • 1 kesica praška za pecivo
  • So po ukusu
  • Ulje
  • Kisela voda

Recept za pitu sa sirom i sremušem

12:43
Korak 1

Isprerite i isecite sremuš

Za pitu sa sirom i sremušem, prvo dobro isperite sremuš, možete i da ga držite sat vremena u sodi bikarboni. Nakon toga ga sitno isecite.

12:46
Korak 2

Pomešajte sa sirom

Sremuš dobro izmešajte sa sitnim sirom, da se lepo sjedine. Po potrebi posolite, dodajte prašak za pecivo i 2 jajeta. Izmešajte, pa dodajte jogrut i opet promešajte.

12:46
Korak 3

Filujte i premazujte kore

Podelite listove za gibanicu i ređajte u pitu. Prvi list premažite sa mešavinom ulja i kisele vode, pa sledeći list sa filom i tako naizmenično. Završavate sa listom kore na koji ide fil. Urolajte testo i stavite na pleh za pečenje, prekriven papirom za pečenje, trebalo bi da imate tri urolane pite. Pecite na 180 stepeni, 25 minuta dok pite ne porumene. Uživajte u piti sa sirom i sremušem.

Pročitajte kako se pravi posna pita sa tikvicama i spanaćem, na grčki način

BONUS VIDEO

TikTok/hungryhappens Recept za pitu sa piletinom i svežim sirom, od cepkane tortilje

StvarUkusa/L.S.