Pita sa siromi sremušem se pravi od lisnatog testa. Naravno, možete da kobinujete i da menjate sastojke po želji, ali je ovaj recept ipak poseban zbog sremuša koji daje specifičnu aromu. Ukoliko volite pite, možda ćete želeti da napravite i pečenu krompir pitu sa slaninom, lukom i jajima. A evo i kako da napravite pitu sa siromi sremušem.
Sastojci:
- 500 g gotovih kora za gibanicu
- 600 g sitnog sira
- 2 veze sremuša
- 300 ml jogurta
- 2 jajeta
- 1 kesica praška za pecivo
- So po ukusu
- Ulje
- Kisela voda
Recept za pitu sa sirom i sremušem
Isprerite i isecite sremuš
Za pitu sa sirom i sremušem, prvo dobro isperite sremuš, možete i da ga držite sat vremena u sodi bikarboni. Nakon toga ga sitno isecite.
Pomešajte sa sirom
Sremuš dobro izmešajte sa sitnim sirom, da se lepo sjedine. Po potrebi posolite, dodajte prašak za pecivo i 2 jajeta. Izmešajte, pa dodajte jogrut i opet promešajte.
Filujte i premazujte kore
Podelite listove za gibanicu i ređajte u pitu. Prvi list premažite sa mešavinom ulja i kisele vode, pa sledeći list sa filom i tako naizmenično. Završavate sa listom kore na koji ide fil. Urolajte testo i stavite na pleh za pečenje, prekriven papirom za pečenje, trebalo bi da imate tri urolane pite. Pecite na 180 stepeni, 25 minuta dok pite ne porumene. Uživajte u piti sa sirom i sremušem.
Pročitajte kako se pravi posna pita sa tikvicama i spanaćem, na grčki način
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem