Jednostavnapitasa šunkom je tako prilagodljiva da možete menjati sastojke po želji, pa tako može da bude veganska ili slatka, voćna... U ovoj varijanti koristimo šunku i jaja koja su umućena. Možda ćete želeti da napravite i pitu od krompira u lisnatom testu. Pospite pitu sa šunkom susamom ili makom i doživljaj je potpun. Evo kako da napravite jednostavnu pitu sa šunkom!
Sastojci:
- Sprej za kuvanje
- 12 velikih jaja
- 30 ml mleka
- 3 kašike putera, podeljene
- prstohvat soli
- prstohvat bibera
- 2 pakovanja gotovog testa
- 450 g delikatesne šunke, narezane
- 30 g sitno iseckanog vlašca
- 12 kriški tvrdog sira
- 1 kašičica maka
- 1 kašičica semena susama
- 1 kašičica mlevenog luka
- 1 kašičica sušenog belog luka
- morska so
Recept za jednostavnu pitu sa šunkom
Zagrejte rernu
Za jednostavnu pitu sa šunkom prvo zagrejte rernu na 190 stepeni i namastite pleh sprejom za pečenje. U velikoj činiji umutite jaja i mleko.
Ispržite mešavinu jaja
U velikom tiganju na srednjoj vatri istopite 1 kašiku putera. Kada se puter zagreje, smanjite toplotu na nisku i dodajte mešavinu jaja. Pržite, često mešajući lopaticom, dok se jaja tek ne stegnu. Začinite solju i biberom i sklonite sa vatre.
Stavite testo i ređajte fil
Odmotajte jednu testeninu na podmazan pleh i spojite šavove tako da bude čvrst sloj testa bez praznina. Dodajte sloj šunke, a zatim prelijte umućenim jajima, vlašcem i sirom. Odmotajte drugu testeninu i stavite je na sir. Stisnite rubove testa da biste zapečatili.
Pospite susamom
Otopite preostali puter u mikrotalasnoj pećnici. Testo premažite otopljenim puterom, a zatim pospite makom, susamom, mlevenim lukom i suvim belim lukom. Začinite morskom solju.
Pecite pitu
Pecite dok testo ne postane zlatno, oko 25 do 30 minuta. Ostavite da se ohladi najmanje 15 minuta pre nego što ga isečete na kvadrate. Servirajte i uživajte u jednostavnoj piti sa šunkom!
Pročitajte kako se pravi jedinstvena pita sa belom repom i kobasicom
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus