Ako se pridržavate posta ili vodite računa o ishrani predlažemo vam odličan recept za posne zemičke. Ne morate da idete u pekaru da kupujete hleb, sada zamesite sami domaće lepinje koje će biti boljeg ukusa od kupovnog. Biće vam potrebno 4 različite vrste brašna koje će zemičkama dati specifičan ukus. Umesto šećera koristite med jer je zdravije, ali i lepše se kombinuje. Na kraju ukrasite semenkama i ispecite za potpuni užitak.
Sastojci:
- 250 g pšeničnog brašna
- 250 g ražanog brašna
- 250 g zobenog brašna
- 250 g kukuruznog brašna
- 250 g semenki (od bundeve, suncokreta, lana, susama)
- 2 instant kvasca
- 3-4 dcl toplog sojinog mleka
- 2-3 kašike meda
- 1 dcl maslinovog ulja
- 2-3 prstohvata soli
Priprema:
U toplo mleko stavite med i kvasac i ostavite da odstoje desetak minuta. U velikoj posudi pomešajte sve vrste brašna, dodajte semenke i so, pa sipajte nadošli kvasac. Lagano umesite, pa dodajte ulje. Mesite dok smesa ne prestane da se lepi. Testo pokrijte i ostavite par sati na toplom mestu da nadođe. Oblikujte zemičke, uvljajte ih u mešavinu semenki, stavite na pleh i ostaviti desetak minuta da odstoje. Pecite na 230°C oko 15 minuta, a zatim na 200°C oko 20-25 minuta.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus