Ako volite ćufte, musaku i pirinač onda će vam se dopasti i posne verzije ovih jela. Izmenjene verzije omiljenih jela su toliko ukusne da ćete ih jesti i posle posta. Ovi recepti su praktični i jeftini, a dodatni plus je i što se brzo prave, pa nećete izgubiti puno vremena u kuhinji. 

ŠPANSKA MUSAKA 

Španska musaka
Iggy the cook 

Sastojci:

  • 500 g krompira
  • 500 g plavog patlidžana
  • 500 g sveže crvene mesnate paprike
  • 200 ml ulja
  • 500 ml soka od paradajza
  • 1 glavica luka
  • 3-4 čena belog luka
  • 1 kašika oštrog brašna
  • 1 kašika šećera
  • svež peršun

Priprema:

Isecite krompir na kolutove i stavite u hladnu vodu. Patlidžan isto na kolutove isecite, posolite i odložite na pola sata. Na ulju propržite seckan crni luk, zatim dodajte beli luk i nalijte sokom od paradajza. Posolite, dodajte kašiku šećera i kašiku brašna. Kuvajte dok se ne zgusne.

U dosta ulja ispržite 8-10 minuta krompir, u dve ture, ocedite i stavite u pleh. Posolite. Isto to uradite i sa patlidžanom, pa stavite preko krompira. Posolite.

Iseckanu crvenu papriku dinstajte na tom istom ulju 15 minuta. Poređajte preko patlidžana. Na kraju dodajte paradaj sos. Pecite u rerni na 200°C nekih 30 minuta.

 HILANDARSKE ĆUFTE 

Hilandarske ćufte
Printscreen/YT/Kuhinja Valentina Mašković 

Sastojci:

  • 700 g belog pasulja
  • 1 crni luk
  • 1 glavicu belog luka
  • 1 vezu peršun
  • 150 ml ulja
  • praziluk
  • začini:
  • crvena mlevena paprika, biber, so, suvi začin
  • 4 kašike prezli

Za zapršku:

  • 100 ml ulja
  • 1 kašika crvene mlevene paprike

Priprema:

Veče pre potopite pasulj, pa ga ujutru ocedite. Zatim dodajte novu vodu i sitno seckan crni luk, i kuvajte. Kada se pasulj skuva opet procedite i ostavite sa stane.

Praziluk iseckajte, stavite u tiganj i sipajte ulje. Pasulj ispasirajte i dodajte sitno seckani peršun. Zatim začinite i dodajte izgnječen ili sitno seckan beli luk. Na kraju sipajte prezle. Promešajte da se sve sjedini, ako treba dodajte još malo prezli. Prodinstani praziluk sipajte u tepsiju i lepo ga rasporedite.

Malo pokvasite ruke i pravite ćufte od pasulja. Uvaljajte u prezle i ređajte po praziluku.

Ulje zagrejte, pa ugasite šporet. Dodajte mlevenu papriku i dobro promešajte. Sipajte preko ćufti. Stavite u prethodno zagrejanu rernu i pecite na 200°C nekih 20 minuta.

PIRINAČ SA TUNJEVINOM I PARADAJZ SOSOM

Pirinač sa tunjevinom i paradajz sosom.jpeg
Cooking 

Sastojci:

  • 150 g pirinča
  • 1 crni luk
  • 400 ml paradajz sosa
  • 160 g tunjevine sa uljem

Priprema:
Skuvajte pirinač, a ulje iz tunjevine zagrejte u tiganju, pa dodajte seckani crni luk. Posolite, pržite 3-4 minuta, pa dodajte tunjevinu i isto toliko pržite. Sipajte paradajz sos i 20 ml vode u kojoj se kuvao pirinač. Pobiberite i promešajte. Poklopite i još kratko kuvajte.