Ako volite ćufte, musaku i pirinač onda će vam se dopasti i posne verzije ovih jela. Izmenjene verzije omiljenih jela su toliko ukusne da ćete ih jesti i posle posta. Ovi recepti su praktični i jeftini, a dodatni plus je i što se brzo prave, pa nećete izgubiti puno vremena u kuhinji.
ŠPANSKA MUSAKA
Sastojci:
- 500 g krompira
- 500 g plavog patlidžana
- 500 g sveže crvene mesnate paprike
- 200 ml ulja
- 500 ml soka od paradajza
- 1 glavica luka
- 3-4 čena belog luka
- 1 kašika oštrog brašna
- 1 kašika šećera
- svež peršun
Priprema:
Isecite krompir na kolutove i stavite u hladnu vodu. Patlidžan isto na kolutove isecite, posolite i odložite na pola sata. Na ulju propržite seckan crni luk, zatim dodajte beli luk i nalijte sokom od paradajza. Posolite, dodajte kašiku šećera i kašiku brašna. Kuvajte dok se ne zgusne.
U dosta ulja ispržite 8-10 minuta krompir, u dve ture, ocedite i stavite u pleh. Posolite. Isto to uradite i sa patlidžanom, pa stavite preko krompira. Posolite.
Iseckanu crvenu papriku dinstajte na tom istom ulju 15 minuta. Poređajte preko patlidžana. Na kraju dodajte paradaj sos. Pecite u rerni na 200°C nekih 30 minuta.
HILANDARSKE ĆUFTE
Sastojci:
- 700 g belog pasulja
- 1 crni luk
- 1 glavicu belog luka
- 1 vezu peršun
- 150 ml ulja
- praziluk
- začini:
- crvena mlevena paprika, biber, so, suvi začin
- 4 kašike prezli
Za zapršku:
- 100 ml ulja
- 1 kašika crvene mlevene paprike
Priprema:
Veče pre potopite pasulj, pa ga ujutru ocedite. Zatim dodajte novu vodu i sitno seckan crni luk, i kuvajte. Kada se pasulj skuva opet procedite i ostavite sa stane.
Praziluk iseckajte, stavite u tiganj i sipajte ulje. Pasulj ispasirajte i dodajte sitno seckani peršun. Zatim začinite i dodajte izgnječen ili sitno seckan beli luk. Na kraju sipajte prezle. Promešajte da se sve sjedini, ako treba dodajte još malo prezli. Prodinstani praziluk sipajte u tepsiju i lepo ga rasporedite.
Malo pokvasite ruke i pravite ćufte od pasulja. Uvaljajte u prezle i ređajte po praziluku.
Ulje zagrejte, pa ugasite šporet. Dodajte mlevenu papriku i dobro promešajte. Sipajte preko ćufti. Stavite u prethodno zagrejanu rernu i pecite na 200°C nekih 20 minuta.
PIRINAČ SA TUNJEVINOM I PARADAJZ SOSOM
Sastojci:
- 150 g pirinča
- 1 crni luk
- 400 ml paradajz sosa
- 160 g tunjevine sa uljem
Priprema:
Skuvajte pirinač, a ulje iz tunjevine zagrejte u tiganju, pa dodajte seckani crni luk. Posolite, pržite 3-4 minuta, pa dodajte tunjevinu i isto toliko pržite. Sipajte paradajz sos i 20 ml vode u kojoj se kuvao pirinač. Pobiberite i promešajte. Poklopite i još kratko kuvajte.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem