Sveti Nikola je posna slava i zbog toga slavsku trpezu ne možemo da zamislimo bez pasulja prebranca. Svaka domaćica ima svoj recept koji se razlikuje u par detalja, ali zato sada napravite sa nanom, kako biste dobili savršen ukus omiljenom priloga. Prebranac postavite na sto sa različitim vrstama ribe, ali najbolje se slaže šaran.
Sastojci:
- 750 g belog pasulja
- 1 sveža paprika
- 2 dl maslinovog ulja
- 6 čena belog luka
- 600-650 g crnog luka
- 240 g paradajz pelata
- 8 kesica čaja od nane
- 6-8 kašičica mlevene crvene paprike
- 6-7 kašičica suvog začina
Priprema:
Pasulj potopite u hladnu vodu veče uoči kuvanja. Isperite ga, sipajte vodu i kuvajte dok ne provri. Kad provri, ostaviti da se kuva još 5 minuta, a onda prospite tu vodu i sipajte novu, toplu vodu. Ubacite svežu papriku očišćenu od semenki i peteljke. Ako je potrebno, povremeno dolivajte vodu. Kad je pasulj gotov, paprika će biti potpuno raskuvana, pa je izvadite. Kuvani pasulj procedite i sačuvajte tečnost. U posebnu šerpu stavite da se dinstaju beli i crni luk sa 2 dcl maslinovog ulja. Kad je luk gotov, dodajte mu usitnjen pelat. Prodinstajte još malo, a zatim isključite vatru. Isecite kesice čaja od nane i sadržaj sipajte u šerpu sa lukom. Dodajte mlevenu crvenu papriku i suvi začin. U šerpu sa pasuljem sipajte smesu od luka. Dodajte 6 dcl tečnosti u kojoj se pasulj kuvao. Dobro promešajte, sipajte u blago nauljenu vatrostalnu posudu i pecite na 200°C oko 35 minuta.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem