Sveti Nikola je posna slava i zbog toga slavsku trpezu ne možemo da zamislimo bez pasulja prebranca. Svaka domaćica ima svoj recept koji se razlikuje u par detalja, ali zato sada napravite sa nanom, kako biste dobili savršen ukus omiljenom priloga. Prebranac postavite na sto sa različitim vrstama ribe, ali najbolje se slaže šaran

Sastojci:

  • 750 g belog pasulja
  • 1 sveža paprika
  • 2 dl maslinovog ulja
  • 6 čena belog luka
  • 600-650 g crnog luka
  • 240 g paradajz pelata
  • 8 kesica čaja od nane
  • 6-8 kašičica mlevene crvene paprike
  • 6-7 kašičica suvog začina 

Priprema:

Pasulj potopite u hladnu vodu veče uoči kuvanja. Isperite ga, sipajte vodu i kuvajte dok ne provri. Kad provri, ostaviti da se kuva još 5 minuta, a onda prospite tu vodu i sipajte novu, toplu vodu. Ubacite svežu papriku očišćenu od semenki i peteljke. Ako je potrebno, povremeno dolivajte vodu. Kad je pasulj gotov, paprika će biti potpuno raskuvana, pa je izvadite. Kuvani pasulj procedite i sačuvajte tečnost. U posebnu šerpu stavite da se dinstaju beli i crni luk sa 2 dcl maslinovog ulja. Kad je luk gotov, dodajte mu usitnjen pelat. Prodinstajte još malo, a zatim isključite vatru. Isecite kesice čaja od nane i sadržaj sipajte u šerpu sa lukom. Dodajte mlevenu crvenu papriku i suvi začin. U šerpu sa pasuljem sipajte smesu od luka. Dodajte 6 dcl tečnosti u kojoj se pasulj kuvao. Dobro promešajte, sipajte u blago nauljenu vatrostalnu posudu i pecite na 200°C oko 35 minuta.