Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SLAVA SVETI NIKOLA NE MOŽE BEZ PASULJA: Napravite prebranac sa tajnim sastojkom koji ga čini savršenim  

Autor Sanja Belinić
Autor Sanja Belinić

Nezaobliazno jelo na svakoj posnoj slavskoj trpezi je pasulj prebranac.

Pasulj prebranac 1858120729.jpg Izvor: Shutterstock

Sveti Nikola je posna slava i zbog toga slavsku trpezu ne možemo da zamislimo bez pasulja prebranca. Svaka domaćica ima svoj recept koji se razlikuje u par detalja, ali zato sada napravite sa nanom, kako biste dobili savršen ukus omiljenom priloga. Prebranac postavite na sto sa različitim vrstama ribe, ali najbolje se slaže šaran

Sastojci:

  • 750 g belog pasulja
  • 1 sveža paprika
  • 2 dl maslinovog ulja
  • 6 čena belog luka
  • 600-650 g crnog luka
  • 240 g paradajz pelata
  • 8 kesica čaja od nane
  • 6-8 kašičica mlevene crvene paprike
  • 6-7 kašičica suvog začina 

Možda će vas zanimati

Priprema:

Pasulj potopite u hladnu vodu veče uoči kuvanja. Isperite ga, sipajte vodu i kuvajte dok ne provri. Kad provri, ostaviti da se kuva još 5 minuta, a onda prospite tu vodu i sipajte novu, toplu vodu. Ubacite svežu papriku očišćenu od semenki i peteljke. Ako je potrebno, povremeno dolivajte vodu. Kad je pasulj gotov, paprika će biti potpuno raskuvana, pa je izvadite. Kuvani pasulj procedite i sačuvajte tečnost. U posebnu šerpu stavite da se dinstaju beli i crni luk sa 2 dcl maslinovog ulja. Kad je luk gotov, dodajte mu usitnjen pelat. Prodinstajte još malo, a zatim isključite vatru. Isecite kesice čaja od nane i sadržaj sipajte u šerpu sa lukom. Dodajte mlevenu crvenu papriku i suvi začin. U šerpu sa pasuljem sipajte smesu od luka. Dodajte 6 dcl tečnosti u kojoj se pasulj kuvao. Dobro promešajte, sipajte u blago nauljenu vatrostalnu posudu i pecite na 200°C oko 35 minuta.

Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti