Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slave i slavska trpeza

Predlog jelovnika za Svetog Nikolu: Recepti za najlepša posna jela

Autor Aleksandra Ljubičić
Autor Aleksandra Ljubičić

Predlog jelovnika za Svetog Nikolu: Recepti za najlepša posna jela

Izvor: Foto: Shutterstock

Za nekoliko dana, pola Srbije slaviće jedan od najvećih pravoslavnih praznika - Svetog Nikolu.

Pravo je vreme da dobro razmislite šta će se od hrane naći na vašoj trpezi za slavu.

Kako već sigurno znate, za Svetog Nikolu se obavezno spremaju posna jela, pa smo tim povodom izdvojili za vas nekoliko predloga od predjela do poslastica.

Predjelo

Osim turšije, ajvara i posne ruske salate, koji spadaju u klasično posno predjelo, predlažemo vam da napravite posne kuglice sa susamom i maslinama.
kuglice-640x527
Izvor: Foto: Profimedia

Potrebno je:

500 g krompira

100 g crnih i zelenih maslina

100 g susama

biber

so

100 g margarina

Priprema:

Krompir oljuštiti i skuvati, pa ga ispasirati sa margarinom kao za pire krompir. Nakon toga dodati biber i so po ukusu. Ostaviti da se dobro stegne u frižideru oko 6 sati.

Nakon toga prepržiti susam. Praviti kuglice, u sredinu staviti maslinu, pa ih lagano valjati u susam. Da bi bilo dekorativnije pola možete uvaljati u tucanu ljutu papriku.

Trpeza je nepotpuna bez neke slane pite, a mi8 vam predlažemo pitu sa pirinčem i prazilukom.
pita_4-1
Izvor: Profimedia/Shutterstock

Sastojci:

500 g kora za pitu

ulje

2 praziluka

250 g pirinča

suvi začin

so, biber

Priprema:

Iseckajte opran praziluk. Ispržite praziluk sa malo ulja. U praziluk izručite kuvan pirinač, a ostatak pripreme pogledajte u VIDEU!

Predlog jelovnika za Svetog Nikolu: Recepti za najlepša posna jela
Izvor: Youtube

Glavno jelo

Pasulj je svakako neizostavno jelo na posnoj slavi, a mi vam predlažemo fantastični prebranac iz rerne.
predlog-jelovnika-za-svetog-nikolu-recepti-za-najlepsa-posna-jela
Izvor: Profimedia/Shutterstock

Potrebno je:

600 g pasulja

2 dl ulja

pola kilograma luka

so

slatka mlevena paprika

biber

lovorov list

Priprema:

Pasulj dobro oprati, naliti sa vodom i staviti da se kuva. Kad provri tu vodu prospemo i nalijemo drugu vodu. Opet staviti da se kuva. Vodite računa da se ne raskuva, jer ćemo ga dodatno kuvati u rerni. Kad je na pola isključiti i ostaviti da stoji.

Dok se pasulj kuva oljuštiti luk i iseći na rebarca. Staviti u posudu ulje, pola od ukupne količine ulja i dinstati luk. Dodati začinsku alevu papriku, so, lovorov list. Ovde možete dodati i biber.

Uzeti tepsiju u kojoj ćemo pripremati pasulj. U nju staviti pasulj, pa odozgo luk, pa malo polijete uljem, pa ponovo pasulj pa luk i opet ulje. Na kraju treba gore da vam bude pasulj. Ponovo ga malo zalijete uljem i naliti sa još malo čorbe u kojoj se kuvao pasulj.

Pasulj vaditi rupičastom kašikom da se ocedi od tečnosti.

Stavite u rernu da se peče. Nakon oko pola sata vaš ručak je gotov.

Još jedan predlog za glavno jelo je manastirska sarma i paprika. Ukoliko niste probali, sad je idealno vreme
predlog-jelovnika-za-svetog-nikolu-recepti-za-najlepsa-posna-jela
Izvor: Profimedia/Shutterstock

Potrebno je:

listovi kiselog kupusa (1 glavica)

sušena paprika (10 komada)

2 glavice crngo luka

pola praziluka

1 šargarepa

1 krompir

1 jabuka

peršun

pola šaljice oraha

1 šolja obarenog pirinča

biber

1 supena kašika soli

mlevena paprika

ulje

Priprema:

Na krupno rende narendati jabuku u jednu činiju, u drugu činiju narendati krompir i šargarepu. U blenderu usitniti praziluk i crni luk.

U šerpu sipajte ulje i uključite da se zagreje. Stavimo da se dinsta, pustimo dok se lepo ne omekša. Dodajtemo krompir i šargarepu. Izmešamo. Zatim nalijemo malo vode.

Kad to malo promeni boju dodajemo jabuku i orahe. Zatim još malo vode. Kad se uprži dodati sitno iseckan peršun. Isključimo šporet i ubacimo skuvani pirinač. Sve dobro pomešamo. Onda dodate biber, so, alevu papriku i dobro izmešajte. Probajte da li je po vašem ukusu i ako treba dodajte još malo začina.

Nako toga uzimamo listove kiselog kupusa i skinemo onaj srednji deo ako je mnogo tvrd, da možete da savijete liske. Stavljamo list kupusa na dlan, u sredinu jednu kašiku fila i uvijamo sarme.

Veću šerpu u kojoj će se sarma kuvati pouljiti pa odozgo staviti listove kupusa. Kako koju sarmu zavijete tako ih stavljate na dno šerpe. Tako ceo red.

Zatim na red dolaze paprike. Izvadite ih iz vode da se ocede, pa svaku puniti smesom. Nakon toga rešati ih preko sarmi. Kad je naređan ceo red onda ponovo idu sarme i tako dok ne utrošite sav materijal.

Nakon toga nalijete vodom, uljem i stavite da se krčka u rerni oko 50 minuta.

Obavezno poklopite šerpu da vam taj gornji red ne bi izgoreo. Ako nemate poklopac stavite listove kupusa.

Nakon 50 minuta sklonite poklopac da se zapeku i vratite ih još malo u rernu. Nakon toga spremno je za jelo.

Ono što je na mrsnoj slavi pečenje, to je na posnoj svakako riba. Predlažemo vam sledeći recept sa pohovanu ribu.

riba-640x524
Izvor: Profimedia/Shutterstock

Evo kako uz pomoć piva, kukuruznog brašna i kukuruznog griza možete dobiti najusnije pohovanje tikvice, patlidžan, ribu i mnoge druge.

Za pohovanje 1 kg ribe biće potrebno:

300 ml piva

5 kašika kukuruznog griza

3 kašike kukuruznog brašna

1 kašika belog brašna

1 kašika prezli

malo mlevene paprike

malo belog luka u prahu

malo soli

malo vegete

još malo brašna za valjanje ribe

Priprema:

U posudi izmeđati kukuruzno brašno i griz, zatim dodati prezle i kašiku belog brašna. Zatim sipajte začine, beli luk, papriku, so, vegetu.

U drugu posudu dodati 5 kašika belog brašna, a u treću pivo.

U dublji tiganj sipati ulje da se dobro zagreje.

Redosled valjanja ribe:

1. uvaljajte ribu u brašno

2. umočite u pivo

3. dobro uvaljajte u mešavinu

Kad je sva riba uvaljana krenite polako sa prženjem. Pecite ribu sve dok lepo ne porumeni sa obe strane.

Potom je vadite i ređajte na ubrus da bi pokupilo višak masnoće.

Poslastice

shutterstock_1090506710-640x427
Izvor: Profimedia/Shutterstock

I poslednji, a mnogima i omiljeni deo slavske trpeze su prelepe poslastice.

Na linku ispod pronađite inspiraciju za ukusne slatke zalogaje

https://www.stvarukusa.rs/deserti/najlepsi-slavski-sitni-posni-kolaci-recepti/

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti