Za nekoliko dana, pola Srbije slaviće jedan od najvećih pravoslavnih praznika - Svetog Nikolu.
Pravo je vreme da dobro razmislite šta će se od hrane naći na vašoj trpezi za slavu.
Kako već sigurno znate, za Svetog Nikolu se obavezno spremaju posna jela, pa smo tim povodom izdvojili za vas nekoliko predloga od predjela do poslastica.
Predjelo
Osim turšije, ajvara i posne ruske salate, koji spadaju u klasično posno predjelo, predlažemo vam da napravite posne kuglice sa susamom i maslinama.Potrebno je:
500 g krompira
100 g crnih i zelenih maslina
100 g susama
biber
so
100 g margarina
Priprema:
Krompir oljuštiti i skuvati, pa ga ispasirati sa margarinom kao za pire krompir. Nakon toga dodati biber i so po ukusu. Ostaviti da se dobro stegne u frižideru oko 6 sati.
Nakon toga prepržiti susam. Praviti kuglice, u sredinu staviti maslinu, pa ih lagano valjati u susam. Da bi bilo dekorativnije pola možete uvaljati u tucanu ljutu papriku.
Sastojci:
500 g kora za pitu
ulje
2 praziluka
250 g pirinča
suvi začin
so, biber
Priprema:
Iseckajte opran praziluk. Ispržite praziluk sa malo ulja. U praziluk izručite kuvan pirinač, a ostatak pripreme pogledajte u VIDEU!
Glavno jelo
Pasulj je svakako neizostavno jelo na posnoj slavi, a mi vam predlažemo fantastični prebranac iz rerne.Potrebno je:
600 g pasulja
2 dl ulja
pola kilograma luka
so
slatka mlevena paprika
biber
lovorov list
Priprema:
Pasulj dobro oprati, naliti sa vodom i staviti da se kuva. Kad provri tu vodu prospemo i nalijemo drugu vodu. Opet staviti da se kuva. Vodite računa da se ne raskuva, jer ćemo ga dodatno kuvati u rerni. Kad je na pola isključiti i ostaviti da stoji.
Dok se pasulj kuva oljuštiti luk i iseći na rebarca. Staviti u posudu ulje, pola od ukupne količine ulja i dinstati luk. Dodati začinsku alevu papriku, so, lovorov list. Ovde možete dodati i biber.
Uzeti tepsiju u kojoj ćemo pripremati pasulj. U nju staviti pasulj, pa odozgo luk, pa malo polijete uljem, pa ponovo pasulj pa luk i opet ulje. Na kraju treba gore da vam bude pasulj. Ponovo ga malo zalijete uljem i naliti sa još malo čorbe u kojoj se kuvao pasulj.
Pasulj vaditi rupičastom kašikom da se ocedi od tečnosti.
Stavite u rernu da se peče. Nakon oko pola sata vaš ručak je gotov.
Potrebno je:
listovi kiselog kupusa (1 glavica)
sušena paprika (10 komada)
2 glavice crngo luka
pola praziluka
1 šargarepa
1 krompir
1 jabuka
peršun
pola šaljice oraha
1 šolja obarenog pirinča
biber
1 supena kašika soli
mlevena paprika
ulje
Priprema:
Na krupno rende narendati jabuku u jednu činiju, u drugu činiju narendati krompir i šargarepu. U blenderu usitniti praziluk i crni luk.
U šerpu sipajte ulje i uključite da se zagreje. Stavimo da se dinsta, pustimo dok se lepo ne omekša. Dodajtemo krompir i šargarepu. Izmešamo. Zatim nalijemo malo vode.
Kad to malo promeni boju dodajemo jabuku i orahe. Zatim još malo vode. Kad se uprži dodati sitno iseckan peršun. Isključimo šporet i ubacimo skuvani pirinač. Sve dobro pomešamo. Onda dodate biber, so, alevu papriku i dobro izmešajte. Probajte da li je po vašem ukusu i ako treba dodajte još malo začina.
Nako toga uzimamo listove kiselog kupusa i skinemo onaj srednji deo ako je mnogo tvrd, da možete da savijete liske. Stavljamo list kupusa na dlan, u sredinu jednu kašiku fila i uvijamo sarme.
Veću šerpu u kojoj će se sarma kuvati pouljiti pa odozgo staviti listove kupusa. Kako koju sarmu zavijete tako ih stavljate na dno šerpe. Tako ceo red.
Zatim na red dolaze paprike. Izvadite ih iz vode da se ocede, pa svaku puniti smesom. Nakon toga rešati ih preko sarmi. Kad je naređan ceo red onda ponovo idu sarme i tako dok ne utrošite sav materijal.
Nakon toga nalijete vodom, uljem i stavite da se krčka u rerni oko 50 minuta.
Obavezno poklopite šerpu da vam taj gornji red ne bi izgoreo. Ako nemate poklopac stavite listove kupusa.
Nakon 50 minuta sklonite poklopac da se zapeku i vratite ih još malo u rernu. Nakon toga spremno je za jelo.
Ono što je na mrsnoj slavi pečenje, to je na posnoj svakako riba. Predlažemo vam sledeći recept sa pohovanu ribu.
Evo kako uz pomoć piva, kukuruznog brašna i kukuruznog griza možete dobiti najusnije pohovanje tikvice, patlidžan, ribu i mnoge druge.
Za pohovanje 1 kg ribe biće potrebno:
300 ml piva
5 kašika kukuruznog griza
3 kašike kukuruznog brašna
1 kašika belog brašna
1 kašika prezli
malo mlevene paprike
malo belog luka u prahu
malo soli
malo vegete
još malo brašna za valjanje ribe
Priprema:
U posudi izmeđati kukuruzno brašno i griz, zatim dodati prezle i kašiku belog brašna. Zatim sipajte začine, beli luk, papriku, so, vegetu.
U drugu posudu dodati 5 kašika belog brašna, a u treću pivo.
U dublji tiganj sipati ulje da se dobro zagreje.
Redosled valjanja ribe:
1. uvaljajte ribu u brašno
2. umočite u pivo
3. dobro uvaljajte u mešavinu
Kad je sva riba uvaljana krenite polako sa prženjem. Pecite ribu sve dok lepo ne porumeni sa obe strane.
Potom je vadite i ređajte na ubrus da bi pokupilo višak masnoće.
Poslastice
I poslednji, a mnogima i omiljeni deo slavske trpeze su prelepe poslastice.
Na linku ispod pronađite inspiraciju za ukusne slatke zalogaje
https://www.stvarukusa.rs/deserti/najlepsi-slavski-sitni-posni-kolaci-recepti/
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem