Recepata za čokoladne kolače nikada nije dosta, pogotovo ako su ti kolači i posni, pa možemo da ih jedemo i kada je vreme posta. Medeno srce je kolač koji svi vole, a pravi se zaista lako. Potrebno vam je nekoliko sastojaka koje uglavnom imate kod kuće. Sa domaćim džemom je to pun pogodak, ali odličnog je ukusa i ako ga kupite.
Koru napravite tako što smućkate sastojke i zapečete, pa premažete džemom i još jedan sloj kore, pa zapečete. Sve to prelijte čokoladnom glazurom i neodoljivi kolač je spreman. Kolač ne smete predugo da pečete kako bi ostao sočan i vazdušast.
Sastojci:
Za koru:
- 310 g brašna
- 310 g šećera
- 260 ml kisele vode
- 1 šolja džema od kajsije
- 2 kašičice sode bikarbone
- 2 kašičice cimeta
- 1 kašika kakaoa
Za premaz:
- 8 kašika džema od kajsije
- 100 g posne čokolade
Za glazuru:
- 100 g posne čokolade
- 4 kašike ulja
Priprema:
Pomešajte brašno, šećer, cimet i kakao. Kiselu vodu zasebno sjedinite sa džemom. Zatim tu dodajte sodu bikarbonu, promešajte i sipajte u smesu sa brašnom. Kada dobro sjedinite smesu sipajte povolinu u kalup obložen pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 15 minuta. Gotovu koru premažite džemom. Preko toga izrendajte posnu čokoladu. Sipajte preostalu smesu za koru i pecite još 15 minuta. Gotov kolač prelijte glazurom od čokolade, a nju ćete dobiti kada zajedno istopite čokoladu i ulje.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem