U toku je Božićni post i oni koji ga se pridržavaju muku muče kada im se jede nešto slatko. Mi smo za vas odabrali 4 preukusna deserta koja možete da jedete i u toku posta, a kolač sa grizom i kokosom je odličan i za one dane kada se posti na vodi. Ove ukusne poslastice možete da poslužite i na slavama. Svi misle da tokom posta moraju da se odreknu mnoge hrane, ali nisu ni svesni da mogu da pripreme različite i preukusne deserte sa namirnicama koje su im dopuštene.

Takođe, postoje i različita slana jela koja možete da jedete, a da nisu riba i morski plodovi. Mi za vas imamo pripremljen nedeljni meni sa različitim predlozima za jelo. 

KOLAČ SA GRIZOM I KOKOSOM

Kolač sa kokosom i grizom
Šerpica 

Sastojci:

  • 2 l vode
  • 500-600 g griza
  • 300 g šećera
  • 1 vanilin šećer ili aroma vanile
  • 200 g kokosa
  • 2 kašike kakao praha

Moze još: maline, jagode, banane ili džem...

Priprema:

Skuvajte griz u vodi sa šećerom i vanilom. Odmah podelite na dva dela, u jedan deo dodajte kokos, a u drugi kakao. Kalup prečnika 25 cm obložite providnom folijom. Sipajte prvo deo sa kokosom, pa 4 kašike marmelade (može i neko voće umesto marmelade), a preko sipajte drugi deo sa kakaom. Ostavite da se dobro stegne u frižideru ili sat vremena u zamrzivaču. Obrnite kolač i tako izvadite iz kalupa, pa pospite kokosom.

KOLAČ OD JABUKE SA ORASIMA 

Posni kolač sa jabukama i orasima
Printscreen/YT/Kuvajmo lako 

Sastojci:

  • 3 čase rendanih jabuka
  • 1 časa šećera
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 2 čaše mlevenih oraha
  • 2 čaše brašna
  • 1/2 čaše ulja
  • 1 vanilin šećera

Za preliv:

  • 1 ½ čaša šećera
  • 2 čaše vode

Priprema:

Pomešajte jabuke i šećer, pa dodajte sodu bikarbonu i dobro sjedinite. Pokrijte providnom folijom i ostavite u frižideru sat vremena. Dodajte orahe i vanilin šećer, pa promešajte. Zatim sipajte brašno, promešajte i na kraju dodajte ulje. Kada lepo sjedinite izručite u pleh dimenzija 32x22 cm i rasporedite. Pecite na 180°C nekih 30 minuta (dok se ne odvoji od pleha).

Za preliv: U šerpu sipajte šećer i vodu i skuvajte dok ne proključa. Ohlađen kolač prelijte sa dobijenom smesom i ostavite da se hladi još pola sata. Ukrasite mlevenim orasima. U preliv možete dodati 3 koluta limuna koji ćete ukloniti kada budete prelivali kolač. Ukrasite mlevenim orasima.

PITA SA JABUKAMA PRELIVENA ČOKOLADOM 

Posni kolač sa jabukom preliven čokoladom
Cooking 

Sastojci:

  • 3 šolje rendanih jabuka
  • 1 šolja griza
  • 1/2 šolje šećera (može i manje)
  • 10 g vanilin šećera
  • 1/2 šolje ulja
  • 1/2 šolje vode
  • 1 kašičica praška za pecivo (ili sode)
  • cimet

Za preliv:

  • 3 kašike ulja
  • 100 g posne čokolade

Još:

  • hlebne mrvice za tepsiju (ili brašno)

Priprema:

U veću činiju sipajte griz, rendane jabuke, vanilin šečer, cimet, šećer, prašak za pecivo, ulje i vodu. Sastojke umutite mikserom, a zatim dodatno promešajte špatulom. Okruglu tepsiju (prečnika 24 cm, može i manja) premažite uljem i pospite prezlama ili brašnom. U tepisju sipajte smesu i ravnomerno rasporedite. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C 40-tak minuta. Kolač ostavite u ugrejanoj rerni da se prohladi.

Istopite na pari čokoladu sa uljem. Prelijte ravnomerno preko kolača. Umesto čokolade, kolač možete i samo da pospete šećerom u prahu.

ČOKOLADNA TORTA OD 3 SASTOJKA

Posna čokoladna torta od 3 sastojka
Printscreen/YT/The Cooking Foodie 

Sastojci:

  • 375 ml kokosovog mleka
  • 220 g ovsenih pahuljica
  • 170 g posne čokolade

Priprema:

Isecite čokoladu na sitne komade, pa zagrejte kokosovo mleko na šporetu. Prelijte kokosovo mleko preko iseckane čokolade i pustite da se tope oko dva minuta. Mešajte sve dok se čokolada ne rastopi i ne dobijete ujednačenu smesu. Ubacite ovsene pahuljice u čokoladnu smesu i sve dobro promešajte. Prebacite smesu u kalup za torte. Ostavite da se torta ohladi do sobne temperature, a potom je stavite na hlađenje u frižider 3-4 sata. Isecite na kriške i poslužite. 

POSNI KOLAČ SA POMORANDŽOM

Posni kolač sa pomorandžom
Printscreen/YT/Kuvajmo lako 

Sastojci:

  • 200 g šećera
  • 100 ml ulja
  • 1 vanilin šećer
  • 350 ml soka od narandže
  • 100 g kokosa (odvojite 2 kašike za posipanje)
  • 300 g brašna
  • 1 prasak za pecivo

Za prelivanje:

  • 300 ml soka
  • 5 kašika šećera
  • 3-4 kašike džema za premazivanje

Priprema:

Šećer, vanilin šećer i ulje umutite žicom. Dodajte sok od pomorandže, kokos (odvojite 2 kašike, ostalo sipajte), prosejano brašno i prašak za pecivo. Posle svakog dodavanja malo umutite smesu. Tepsiju dimenzija 30x22 cm premažite margarinom i sipajte smesu. Pecite na 180°C nekih 30 minuta. Proverite čačkalicom da li je pečeno. Sok i šećer kuvajte dok ne ispari 1/3 soka, nekih 7-8 minuta. Kada se kolač i preliv prohlade sipajte preliv preko kore. Premažite džemom i pospite izdvojenim kokosom.