U toku je Božićni post i oni koji ga se pridržavaju muku muče kada im se jede nešto slatko. Mi smo za vas odabrali 4 preukusna deserta koja možete da jedete i u toku posta, a kolač sa grizom i kokosom je odličan i za one dane kada se posti na vodi. Ove ukusne poslastice možete da poslužite i na slavama. Svi misle da tokom posta moraju da se odreknu mnoge hrane, ali nisu ni svesni da mogu da pripreme različite i preukusne deserte sa namirnicama koje su im dopuštene.
Takođe, postoje i različita slana jela koja možete da jedete, a da nisu riba i morski plodovi. Mi za vas imamo pripremljen nedeljni meni sa različitim predlozima za jelo.
KOLAČ SA GRIZOM I KOKOSOM
Sastojci:
- 2 l vode
- 500-600 g griza
- 300 g šećera
- 1 vanilin šećer ili aroma vanile
- 200 g kokosa
- 2 kašike kakao praha
Moze još: maline, jagode, banane ili džem...
Priprema:
Skuvajte griz u vodi sa šećerom i vanilom. Odmah podelite na dva dela, u jedan deo dodajte kokos, a u drugi kakao. Kalup prečnika 25 cm obložite providnom folijom. Sipajte prvo deo sa kokosom, pa 4 kašike marmelade (može i neko voće umesto marmelade), a preko sipajte drugi deo sa kakaom. Ostavite da se dobro stegne u frižideru ili sat vremena u zamrzivaču. Obrnite kolač i tako izvadite iz kalupa, pa pospite kokosom.
KOLAČ OD JABUKE SA ORASIMA
Sastojci:
- 3 čase rendanih jabuka
- 1 časa šećera
- 1 kašičica sode bikarbone
- 2 čaše mlevenih oraha
- 2 čaše brašna
- 1/2 čaše ulja
- 1 vanilin šećera
Za preliv:
- 1 ½ čaša šećera
- 2 čaše vode
Priprema:
Pomešajte jabuke i šećer, pa dodajte sodu bikarbonu i dobro sjedinite. Pokrijte providnom folijom i ostavite u frižideru sat vremena. Dodajte orahe i vanilin šećer, pa promešajte. Zatim sipajte brašno, promešajte i na kraju dodajte ulje. Kada lepo sjedinite izručite u pleh dimenzija 32x22 cm i rasporedite. Pecite na 180°C nekih 30 minuta (dok se ne odvoji od pleha).
Za preliv: U šerpu sipajte šećer i vodu i skuvajte dok ne proključa. Ohlađen kolač prelijte sa dobijenom smesom i ostavite da se hladi još pola sata. Ukrasite mlevenim orasima. U preliv možete dodati 3 koluta limuna koji ćete ukloniti kada budete prelivali kolač. Ukrasite mlevenim orasima.
PITA SA JABUKAMA PRELIVENA ČOKOLADOM
Sastojci:
- 3 šolje rendanih jabuka
- 1 šolja griza
- 1/2 šolje šećera (može i manje)
- 10 g vanilin šećera
- 1/2 šolje ulja
- 1/2 šolje vode
- 1 kašičica praška za pecivo (ili sode)
- cimet
Za preliv:
- 3 kašike ulja
- 100 g posne čokolade
Još:
- hlebne mrvice za tepsiju (ili brašno)
Priprema:
U veću činiju sipajte griz, rendane jabuke, vanilin šečer, cimet, šećer, prašak za pecivo, ulje i vodu. Sastojke umutite mikserom, a zatim dodatno promešajte špatulom. Okruglu tepsiju (prečnika 24 cm, može i manja) premažite uljem i pospite prezlama ili brašnom. U tepisju sipajte smesu i ravnomerno rasporedite. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C 40-tak minuta. Kolač ostavite u ugrejanoj rerni da se prohladi.
Istopite na pari čokoladu sa uljem. Prelijte ravnomerno preko kolača. Umesto čokolade, kolač možete i samo da pospete šećerom u prahu.
ČOKOLADNA TORTA OD 3 SASTOJKA
Sastojci:
- 375 ml kokosovog mleka
- 220 g ovsenih pahuljica
- 170 g posne čokolade
Priprema:
Isecite čokoladu na sitne komade, pa zagrejte kokosovo mleko na šporetu. Prelijte kokosovo mleko preko iseckane čokolade i pustite da se tope oko dva minuta. Mešajte sve dok se čokolada ne rastopi i ne dobijete ujednačenu smesu. Ubacite ovsene pahuljice u čokoladnu smesu i sve dobro promešajte. Prebacite smesu u kalup za torte. Ostavite da se torta ohladi do sobne temperature, a potom je stavite na hlađenje u frižider 3-4 sata. Isecite na kriške i poslužite.
POSNI KOLAČ SA POMORANDŽOM
Sastojci:
- 200 g šećera
- 100 ml ulja
- 1 vanilin šećer
- 350 ml soka od narandže
- 100 g kokosa (odvojite 2 kašike za posipanje)
- 300 g brašna
- 1 prasak za pecivo
Za prelivanje:
- 300 ml soka
- 5 kašika šećera
- 3-4 kašike džema za premazivanje
Priprema:
Šećer, vanilin šećer i ulje umutite žicom. Dodajte sok od pomorandže, kokos (odvojite 2 kašike, ostalo sipajte), prosejano brašno i prašak za pecivo. Posle svakog dodavanja malo umutite smesu. Tepsiju dimenzija 30x22 cm premažite margarinom i sipajte smesu. Pecite na 180°C nekih 30 minuta. Proverite čačkalicom da li je pečeno. Sok i šećer kuvajte dok ne ispari 1/3 soka, nekih 7-8 minuta. Kada se kolač i preliv prohlade sipajte preliv preko kore. Premažite džemom i pospite izdvojenim kokosom.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem