Na vreme spremite meni za post i olakšajte sebi.

Posna čorba od šampinjona i krompira

Sastojci:

600 g krompira

400 g šampinjona

veća glavica crnog luka

1 struk praziluka

1 šargarepa

začin od povrća

so

biber

peršun

lovorov list

kašika brašna ili gustina

Priprema:

Prodinstati na vodi seckan luk i praziluk. Dodati krompir isečen na kockice i šargarepu sečenu na kolutove. Začiniti. Dodati lovorov list i kuvati da povrće omekša. Dodati pečurke isečene na listiće. Brašno razmutiti u malo hladne vode da se razbiju grudvice pa ga umešati u čorbu. Još malo kuvati, posuti peršunom i služiti.

Musaka od pšenice i suvih šljiva

Sastojci:

800 g krompira

200 g pšenice

80 g suvih šljiva

20 g oraha

4 kašike paradajz pirea

pola kašike ruzmarina

Priprema:

Krompir isecite na tanke kolutove, pšenicu skuvajte a suve šljive malo obarite. U vatrostalnu činiju ređajte prvo krompir, sitno seckane suve šljive, a zatim pšenicu pomešanu sa orasima. Paradajz pire razblažiti sa bujonom od povrća i time prelijte musaku. Pospite je ruzmarinom i pecite 45 minuta na 200 stepeni.

Posna čorba sa ovsenim pahuljicama

Sastojci:

1/2 kg krompira

2 glavice crnog luka

1 šargarepa

kukuruz šećerac

šaka boranije

1 koren peršuna

3-4 kašike ovsenih pahuljica

so

list peršuna

Priprema:

Očistiti krompir, crni luk, šargarepu, i koren peršuna. Iseći sve sitno, dodati boraniju i kukuruz i naliti vodom da se kuva. Na kraju dodati ovsene pahuljice. Posoliti po ukusu i dodati seckani list peršuna.

Beli pasulj na vodi

Sastojci:

1/2 kg belog pasulja

250 g crnog luka

1 šargarepa

1 suva paprika

2 kašike brašna

aleva paprika

so

Priprema:

Uveče potopiti pasulj u vodu da prenoći. Sutradan ga ocediti, naliti drugom vodom i staviti da provri. Ponovo ga ocediti i naliti vodom koliko da ogrezne. Dodati seckani luk, šargarepu, suvu papriku i kuvati dok se pasulj dobro ne raskuva. Brašno razmutiti u malo vode, dodati malo aleve paprike, pa sve to umešati u pasulj koji vri, dodati soli po ukusu i izmaći jelo sa vatre.

Povrće sa sosom od paradajza

Sastojci:

1/2 kg krompira

300 g šargarepe

1 koren celera

1/2 kg karfiola

2 kašike začina

4 kašike brašna

1/2 l soka od paradajza

3 češnja belog luka

so

Priprema:

Krompir oljuštiti, šargarepu očistiti i iseći po dužini. Koren celera očistiti i iseći na četiri dela, a karfiol oprati. Sve to naliti vodom da ogrezne i obariti. Kada je kuvano, dodati začin, pa vodu iz povrća iscediti, a povrće složiti u činiju. Brašno razmutiti u soku od paradajza i usuti u njega vrelu vodu u kojoj se kuvalo povrće, neprestano mešajući na vatri i to onoliko dok se ne dobije željena gustina. Skloniti sa vatre, dosoliti i po želji urezati beli luk u sos. Na kraju sos preliti preko složenog povrća.

Varivo od soje

Sastojci:

200 g soje

3 šargarepe

1 l soka od paradajza

3 glavice crnog luka

2 češnja belog luka

2 kašike brašna

so

crvena mlevena paprika

Priprema:

Soju je potrebno 24 sata držati u vodi. Ocediti je i staviti da se kuva. Dodati šargarepu, sok od paradajza i crni luk. Kada je jelo kuvano začiniti ga brašnom i alevom paprikom razmućenom u hladnoj vodi. Posoliti po ukusu i dodati beli luk.

Punjeni paradajz sa rižotom i pasuljem

Sastojci:

250 g svežeg crvenog pasulja

750 ml bujona od povrća

100 g crnog luka

450 g pirinča

250 ml crnog vina

8 komada svežeg paradajza

3 čena belog luka

kašika svežeg peršuna

Priprema:

Pasulj skuvajte sa bujonom od povrća. Ispecite seckani crni luk u teflonskom tiganju. Dodajte pirinač, propržite pa dolijte vino. Kada pirinač upije vino, dolijte bujon i kuvajte 15–20 minuta. Pri kraju kuvanja dodajte beli luk i začine. Svakom paradajzu odsecite vrh, operite ga i iscedite. Izvadite sredinu, usitnite je i dodajte u pripremljen rižoto i pasulj. Svaki paradajz posolite i napunite nadevom. Poklopite vrhovima paradajza, poređajte u vatrostalnu posudu i pecite oko 30 minuta.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: opanak.rs