Brašno deluje kao namirnica koju je lako kupiti. Nosite ga u jednoj od onih teških kesa kući iz prodavnice, a zatim ga ostavite u mračnom uglu ostave, sve dok ne treba da se koristi, zar ne?
Nažalost, ne. Sve vrste brašna se tokom vremena kvare, ali i privlače neželjena stvorenja, poput buba bez obzira koliko su vam ostava i kuhinja čisti.
Evo kako to da sprečite:
Kupujte samo koliko vam treba
Nemojte da vas prevare rasprodaje - pokušajte da kupite samo onoliko brašna koliko mislite da možete da iskoristite tokom narednih nekoliko nedelja. Brašno privlači vlagu, što znači da može da se pokvari prilično brzo. Ako možete, potražite brašno na meru, tako ćete kupiti onoliko koliko vam zaista treba.
Ne čuvajte brašno u papirnim džakovima
Najlakši način da održite brašno svežim i sprečite bube da ulaze je da čuvate brašno u plastičnim ili staklenim posudama sa hermetičkim zatvaračem. Čuvanje u papirnim džakovima može lako prouzrokovati vlagu i tako dovesti do kvarenja brašna.
Čuvajte ga na tamnom i hladnom mestu
Ne ostavljajte posudu sa brašnom na svetlom mestu. Toplota i sunčeva svetlost može da pokvari brašno prerano. Umesto toga, nađite mesto u koje je udaljeno od peći i drugih žarišta u vašoj kuhinji.
Ili još bolje, zamrznite ga
Ako se desi da kupite više brašna nego što možete da iskoristite u nekoliko nedelja, napravite mesta u vašem frižideru ili zamrzivaču. Ne zaboravite da ga pre toga stavite u posude sa hermetičkim zatvaračem. Brašno može da izadrži do godinu dana ako se čuva na ovaj način.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našim Facebook stranicama- Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus