Istraživanja su potvrdila da se virus Covid-19 na nekim površinama (metal, plastika...) zadržava satima, negde i danima.  Sada saznajemo da i voće i povrće mogu biti prenosnici virusa.

"Covid-19 se kao i svi drugi virusi koji su uzročnici prehlada i gripa prenosi kada kašljemo i kijamo, odnosno kapljičnim putem. Kad se to dogodi, kapljice padaju na svaku površinu u radijusu od dva metra", rekao je za portal Body+Soul dr Sem Haj, pa dodao da je upravo zbog toga prenos virusa prilično jednostavan.

"Kad obrišete oči, nos ili usta, virus prenosite na prste, a onda dalje na predmete koje dodirujete. To važi i za voće i povrće u trgovinama koje ljudi slobodno dodiruju", upozorava.

To ne znači da morate prestati da kupujete sveže namirnice, ali trebate biti oprezniji kod njihove pripreme i konzumacije.

"Moj savet je da pričekate par dana pre nego što se odlučite da ih konzumirate i da ih dobro isperete“, ističe dr Hej.

Preporuke po pitanju pranja voća i povrća su sledeće.

  • Operite ruke 20 sekundi toplom vodom i sapunom.
  • Proverite ima li na komadu voća ili povrća oštećenja i odstranite ih nožem.
  • Isperite namirnicu pre guljenja i budite sigurni da prljavština i baterije nisu došle u kontakt s nožem kojim ćete seći namirnicu.
  • Nežno istrljajte voće ili povrće pod mlazom vode.
  • Uzmite čisti nož i njime ogulite krastavce, jabuke ili krompir.
  • Osušite namirnicu suvom i čistom krpom ili papirnim ubrusom.
  • Kad su u pitanju salata ili kupus, uklonite sve spoljne listove i dobro ih isperite vodom.

Voće i povrće možete ostaviti u frižideru na temperaturi ispod 5°C.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stil.kurir.rs