Domaći hleb koji će vas oduševiti na prvi zalogaj
Sastojci: 1 šolja (od 240 ml) svežeg toplog mleka, 1 šolja tople vode, 1 šolja ulja, 2 kašike šećera, pola kašike soli, 1 suvi kvasac (7 g), 6 šolja brašna, 1 žumance za premazivanje, susam za pospanje.
Priprema: U vodi rastvorite kvasac i 1 supenu kašiku šećera. Pokrijte krpom i ostavite sa strane na 10-15 minuta. Ako je kvasac suv, odmah sipajte u brašno. U jednu posudu stavite 3 šolje prethodno prosejanog brašna. Napravite udubljenje i u sredinu sipajte smesu sa kvascem, mlekom i uljem.
Sipajte šećer i so. Promešajte kašikom. Mesite dok testo ne postane meko i elastično. Postepeno dodajte preostalo brašno. Testo podelite na 2 dela. I jedan i drugi deo razvucite u tanak pravougaonik. Nožem isecite jednake oštre pravougaonike u osnovi 5 cm.
Uvijte u oblik kiflice, počnite od osnove. U pleh (28-30 cm) obložen papirom za pečenje ili namazan, poređajte kiflice. Pogaču pokrijte i ostaivte da odstoji 30-40 minuta na toplom. Namažite žumancem, umućenim sa svežim mlekom.
Pecite na 180 stepeni na donjem grejaču sa ventilatorom. Na sredini pečenja uključite i gornji grejač. Pecite dok ne dobije lepu zlatnu boju.
Uživajte u neverovatno ukusnom domaćem hlebu mekom kao pamuk!
Izvor: bonapeti.rs
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus